Američki predsjednik
15

Donald Trump zatražio odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju

N. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da bi čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) trebali razmotriti odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, prenosi Reuters.

Trump smatra kako taj događaj ne može biti isti sa i bez publike, a upravo su Sjedinjene Američke Države najveći učesnik na Olimpijskim igrama koje su planirane za juli.

Japanski zvaničnici su u međuvremenu pokušali demantovati špekulacije da bi događaj mogao biti otkazan ili odložen uslijed pandemije vrusa COVID-19.

Podsjetimo, pandemija koronavirusa skoro je potpuno paralizovala svijet sporta budući da masovna okupljanja na sportskim borilištima mogu poslužiti kao platforma za širenje zaraze.

Zbog toga je na većini sportskih manifestacija broj gledatelja ili ograničen ili im je potpuno zabranjen pristup, a sve je više velikih takmičenja prekinuto, odgođeno ili čak otkazano.

S otkazivanjem hongkonškog maratona i prekidom biciklističke utrke po UAE-u problemi su počeli još u februaru, dok je prva polovina marta donijela je potpuni haos.