{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolazi legendarni Sergej Bubka

T
29.8.2009. u 18:31
0
1
Dolazi legendarni Sergej Bubka
0
Dolazi legendarni Sergej Bubka
Na konfenreciji za novinare uoči atletskog mitinga IAAF Grand Prix Zagreb 2009 gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić objavio je još jedan poklon atletskim zaljubljenicima i poštovaocima sporta.
Njegov gost će u ponedjeljak, na dan odžavanja mitinga, biti jedan od najboljih atletičara svih vremena - Sergej Bubka.

Napravljen je izniman napor kako bi čovjek koji je skok s motkom odveo u jednu drugu, za ostale još nedosegnutu dimenziju pozdravio Zagrepčane, ali i sve sudionike “Hanžeka“.

Sergej Bubka jedan je od najuspješnijih atletičara svih vremena i zasigurno najbolji skakač s motkom koji je ikada zakoračio na atletsku stazu. Kao što atletiku često s pravom nazivamo kraljicom sportova, Sergej Bubka zasigurno je jedan od njezinih kraljeva koji je u dva navrata proglašen i najboljim svjetskim sportistom

Višestruki dobitnik priznanja za najboljeg atletičara svijeta rođen je 4. decembra 1963. godine u Lugansku (današnja Ukrajina) odmalena se počeo baviti sportom, a već kao 11-godišnjak odlučio se za skok s motkom. Četiri godine kasnije s trenerom Vitalijem Petrovim preselio se u Donjeck radi boljih uslova i tako je započela jedna od najuspješnijih sportskih priča. Ostatak je, kao što se to običava reći, historija! Iako se takva čast najčešće ukazuje samo preminulima u Donjecku je već nekoliko godina s ponosom stoji veliki spomenik u čast jednom od najboljih ukrajinskih sportista svih vremena.

Prvi je motkaš koji je preskočio šest metara, prvi i zasad jedini letio preko 6,10 te je aktualni svjetski rekorder i na otvorenom (6,14) i u dvorani (6,15). Ukupno je u karijeri 35 puta rušio svjetske rekorde (17 puta na otvorenom). Između prvog i posljednjeg obaranja svjetskog rekorda prošlo je više od deset godina, što je izniman doseg koji potvrđuje njegovu dugotrajnost, dominaciju i značaj koji je imao u atletici. Još se nije pojavila osoba koja bi ugrozila Bubkine rezultate u skoku s motkom, i jedino bi neki “motkaški Bolt“ mogao potući njegove rekode.

Bubka je dominirao svjetskim prvenstvima od 1983. do 1997. godini postavši čak šest puta zaredom svjetski prvak što niti jedan drugi atletičar nije ostvario. Olimpijski pobjednik bio je jednom, 1988. godine u Seulu, kao i europski prvak - 1986. u Stuttgartu. Četiri puta je bio svjetski dvoranski i jednom evropski dvoranski prvak.

Nakon završetka skakačke karijere 2001. godine kroz razna područja ostao je uključen u sport. Danas je predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora i potpredsjednik IAAF-a. Član je i Izvršnog odbora MOO-a. Više godina je bio zastupnik u ukrajinskom parlamentu, a danas je savjetnik premijera za mladež, kulturu i sport. Član je i Organizacijskog odbora Evropskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Bubka je također i UNESCO-v ambasador za sport.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: