Legendarni fudbaler
5

Dokumentarni film "Džajić" oduševio na zlatiborskom festivalu i favorit je za neku od nagrada

Piše: O. T.
Veliko interesovanje za dokumentarni film o legendarnom Draganu Džajiću. (Foto: Klix.ba)
Šesti po redu Međunarodni festival sportskog filma, jedini takav festival na Balkanu, koji promoviše sport i zdrav način života, uskoro će biti okončan, a veliku konkurenciju koja dolazi iz zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Rusije, Poljske, Njemačke, SAD-a i Belgije čeka ukupno šest nagrada.

Festival će biti okončan večeras, a otvoren je u četvrtak i to premijerom dokumentarnog filma "Džajić". Autor filma je najpoznatiji bosanskohercegovački komentator Sabahudin Topalbećirević koji je na prepoznatljiv način, sa mnogo emocija i detalja donio priču o Draganu Džajiću, živopisnoj legendi fudbala na ovim prostorima.

Džajić na samom početku filma govori o tome koliko život zna biti težak, ali da upravo ti teški trenuci i donose smisao životu. Rečenica koja je ostala posebno upečatljiva je ona u kojoj kaže kako "život nije med i mlijeko" te da je upravo on "pravi dokaz za to". Život je borba i ništa nije lako, pa čak i ako se zovete Dragan Džajić, čovjek koji je i kao fudbaler i kao fudbalski funkcioner dosezao najveće visine evropskog i svjetskog fudbala.

Film probudio emocije gledalaca

Nezaobilazna tema u filmu o bivšem igraču, tehničkom direktoru i predsjedniku Crvene zvezde je i njegov odlazak u zatvor, što je ujedno i najteži period njegovog života. Gorčinu iz tog perioda porodica Džajić i dalje nosi, a to se najbolje vidi u obraćanju njegove supruge Branke tokom filma.

Topalbećirević je film radio u saradnji sa Al Jazeerom. Producent filma je Sead Kreševljaković, dok je scenario zajedno sa bh. komentatorom radio i novinar Al Jazeere Ibrahim Muratović.

"Al Jazeera je prošle godine prihvatila tri moja projekta o tri velika asa s prostora bivše Jugoslavije, tako da je film o Džajiću završen. Osim toga, trenutno se snima film o Ivici Osimu najvećem bh. treneru svih vremena. Bit će to fantastična potpuno nevjerovatna priča, već sada to mogu reći. Treće ime neka ostane za sada u tajnosti negdje do oktobra ove godine. Drago mi je da sam dobio povjerenje dva velika čovjeka i dvije legende da mi ispričaju svoje životne priče", kazao je Topalbećirević za Klix.ba

Organizatore fesivala, kao i mnogobrojnu publiku na Zlatiboru posebno je privukla činjenica da film o Džajiću radi čovjek iz Sarajeva. Tokom gledanja filma neki od prisutnih nisu uspjeli suzdržati emocije, a svi su se složili da se radi o odličnom filmskom djelu koje nikog nije ostavilo ravnodušnim. Stoga, velika su očekivanja da će film "Džajić" dobiti jednu od glavnih nagrada festivala.

Tuzla kao grad-gost festivala, Mirzi Delibašiću posthumno dodijeljena nagrada za životno djelo

Nakon svečanog otvaranja festivala uručene su nagrade za životno djelo, a dobili su ih proslavljeni fudbaler Dragan Džajić, vaterpolista Aleksandar Šoštar, predsjednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i reditelj Zdravko Šotra. Posthumno, istim priznanjem je nagrađen i legendarni košarkaš Mirza Delibašić, a njegovu nagradu preuzeo je sin Danko.

Ovogodišnji grad-gost festivala je Tuzla, koja se predstavila filmom "San o krugovima", koji govori ukupno 17 olimpijaca koje je dao ovaj grad. U filmu se spominju priče o Vinku Galušiću, Mirzi Delibašiću, Svetlani Kitić, Marijanu Benešu, Zlatanu Saračeviću, Mari Lakić, Raziji Mujanović, Draganu Periću, Dževadu Šećerbegoviću, Kadi Delić, Mikiju Vukoviću, Damiru Mulaomeroviću, Nađi Avdibašić-Vukadinović, Draženu Dalipagiću, Zoranu Slavniću, Zdravku Kuriliću, Muhamedu Latifagiću, Ensaru Hajderu te Seadu Hadžijahiću

Prema riječima umjetničkog direktora festivala Jovana Markovića prijavljeno je ukupno 150 filmova, a odabrano je njih tridesetak iz petnaest zemalja. On je dodao da je zlatiborski festival ove godine predstavljen u najznačajnijim katalozima svjetskih festivala sportskog filma.

Na festivalu se se dodijeliti ukupno šest nagrada, a svečano zatvaranje festivala zakazano je za večeras s početkom u 19 sati.