u dvorani Mojmilo
206

Dodijeljene prve medalje za državne predstavnike Sportskih igara mladih

D. B.
Devete BH Telecom Sportske igre mladih su dodjelom medalja prvoj smjeni finalista dobile i prve državne predstavnike za Međunarodno finale Igara u Splitu gdje će mali bh. reprezentativci odmjeriti snage sa mališanima iz Hrvatske i Srbije.

Coca-Cola SIM svečana dodjela medalja održala se u nedjelju u dvorani Mojmilo, a na postolja najljepše priče u Bosni i Hercegovini popeli su se dječaci i djevojčice koji su se pokazali kao najbolji u nogometu za kategoriju 2008. godište i mlađi te 2004. godište i mlađi, u obje konkurencije, kao i košarkaši za kategoriju 2003. godište i mlađi, također u muškoj i ženskoj konkurenciji.

"Osvojili smo prvo mjesto u okviru Poli Cup-a, takmičenja u nogometu za mlađu konkurenciji. Mi se zaista nismo nadali ovolikom uspjehu. Došli smo da se izigramo i da se družimo, a evo sada smo uspjeli da se plasiramo i u Split. Bilo nam je super i jedva čekamo da se opet družimo“, istakao je Faris Bajrić kapiten ekipe "Trulex“ iz Tuzle.

Posebno zanimljiva bila je finalna utakmica Coca-Cola Cupa, takmičenja u nogometu za stariju kategoriju gdje su se našle ekipe "Samba“ iz Sarajeva i ekipa "Kost i koža“ iz Banovića. U konačnici, pobjedu su ostvarili dječaci iz Banovića ali su svoju radost podijelili sa protivničkom ekipom te istakli da su svi oni pobjednici.

"Svi smo mi pobjednici samim tim što smo stigli do finala. Čestitke ekipi 'Samba' i sve naše medalje trebaju jednako da sijaju“, istakao je Dean Sliško, član ekipe "Kost i koža“ iz Banovića.

Prije uručenja medalja najboljima, odigrane su i finalne utakmice Kinder+Sport Cupa takmičenja u košarci, a pred punom dvoranom Mojmilo, slavile su ekipe "Žuta podmornica“ iz Zenice u ženskoj i "Marsovci“ iz Bratunca u muškoj konkurenciji.

Direktor regionalne direkcije BH Telecoma u Sarajevu, Kemal Avdagić uručio je košarkašima medalje ali i dres Real Madrida novoj mladoj Ambasdorici Igara, Milici Đokić iz Brčkog koja ima zadatak biti uzor mlađim sportskim generacijama SIM-ovaca te promovisati košarku kao ženski sport u cilju implementiranja projekta "Bitna Sam“ koje Igre promovišu uz finansijsku podršku USAID-a.

Među zvanicama na dodjeli medalja, bila je prisutna i Ivana Jovanović, predsjednica Direkcije Igara Srbije koja je pobjednicima Coca-Cola Cup-a, dodijelila medalje.

Svi prisutni zabavili su se i uz Bingo All-star utakmicu u kojoj su snage odmjeriti pobjednici košarkaških mečeva, "Buba Vakuba ekipa“ u kojem su bili dječaci te "Viktor ekipa“ u kojoj su bile djevojčice, a kao bolje ovaj put ipak pokazale su se djevojčice.

Prva smjena finalista danas napušta glavni grad Bosne i Hercegovine, a u Sarajevo stižu finalisti odbojke, odbojke na pijesku, šaha, tenisa, stonog tenisa i rukometa, spremni za takmičenja i dobru zabavu. Svečana dodjela medalja za drugu smjenu finalista planirana je za 6. august s početkom u 19 sati u dvorani Mojmilo, a takmičenja počinju danas u 16 sati u dvorani Gimnazije Dobrinja, SRC Halilovićći te dvorani Mojmilo.

U saradnji sa Gradom Sarajevo, Turističkom zajednicom KS i kompanijom Centrotrans-Eurolines, prva smjena finalista obišla je glavni grad Bosne i Hercegovine, a druga smjena finalista će zahvaljujući specijalnom partneru Igara, danas pored grada obići i Olimpijski muzej u Sarajevu te učiti o načelima olimpizma ali i sporta.