sport
156

Doboj, Tešanj, Gradiška, Bosanska Dubica i Zavidovići dijele čast gradova domaćina radosnog SIM karavana

Klix.ba
Šeste BH Telecom Sportske igre mladih i ove godine uveselile su mališane širom Bosne i Hercegovine te im omogućile raspust pun sreće, zabave, druženja i takmičenja.

Talentovani mališani su prethodnih dana, pokazali svoje sportske sposobnosti na sportskim borilištima u Doboju, Tešnju, Gradišci, Bosanskoj Dubici te Zavidovićima, ali i omogućili plasman na finalno takmičenje. Ostalo je još malo do Velikog finala u Sarajevu, a posljednji domaćin Sportskih igara mladih je grad Sarajevo.

Igre i ove godine, uz finansijsku podršku USAID-a, te u saradnji sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, dio su projekta "Fer igra za fer djetinjstvo", čiji je cilj povezati djecu iz Bosne i Hercegovine, učiti zajedno o vrijednostima prijateljstva, tolerancije kroz fair play i sportske discipline. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je Olimpijski komitet BiH.

Takmičenja u Doboju počela su Poli CUP-om, takmičenjem u nogometu za kategoriju 2005. godište i mlađi, gdje su se, kao najuspješniji pokazali mališani iz ekipe "BH Barca 2007".

U Tešnju, pobjednička ekipa u uličnoj košarci, bila je ekipa “Tešanj“ koja će imati priliku odmjeriti snage sa vršnjakinjama iz 30 bh. gradova na finalnom takmičenju.

"Osvojile smo Bosnalijek CUP u uličnoj košarci na Sportskim igrama mladih i nadamo se, prije svega, druženju i zabavi ali i dobrom plasmanu u Sarajevu“ kazala je Subašić Naida, kapetanica ekipe "Tešanj".

U Gradišci su se dječaci pokazali kao odlični košarkaši, a plasman na finalno takmičenje obezbijedila je ekipa "Top Basket" iz Gradiške dok su pobjedu na Gorenje CUP-a, takmičenju u rukometu, u Bosanskoj Dubici, ponijele djevojčice iz ekipe ŽRK Dubica 1.

"Danas smo pobijedili u rukometnom takmičenju u Sportskim igrama mladih i jedva čekamo finalno takmičenje. Iskreno se nadamo da ćemo i tamo ostvariti dobar rezultat", istakla je Ana Majstorović, kapetanica ekipe ŽRK Dubica 1. Među mlađima, u kategoriji 2005. godište i mlađi, u rukometu, najbolji bili su mališani iz ekipe RK Kozara Mlijekoprodukt.

Da se sportska upornost isplati dokazala je ekipa “Redbull” iz Sapne, koja se nakon tri grada i tri finala na Coca-Cola CUP-a, takmičenju u nogometu za kategoriju 2001. godište i mlađi, uspjela plasirati iz Zavidovića na finalno takmičenje u Sarajevu.

Posljednji grad domaćin Igara je grad Sarajevo, a takmičenja će se održat 12. Augusta 2016. godine. Nakon završetka regionalnog dijela takmičenja, Sarajevo će u periodu od 16. do 20. augusta dočekati preko 1.800 finalista iz 30 bh. gradova te biti centar smijeha, zabave i radosti.