Počeli s pripremama
17

Dobar nastup bh. klizača na međunarodnom takmičenju u Zagrebu

Piše: K. H.
Reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, Edin Branković, Mak i Illan Krstić, Samra Selimbegović i Ermin Raščić, uz podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, nastupili su 17. i 18. ovog mjeseca na međunarodnom takmičenju iz Danubia series u Zagrebu.

U konkurenciji 120 klizača iz 9 zemalja (Austrija, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska i BiH), naši takmičari imali su dobar nastup.

Edin Branković je nastupio samo u kvalifikacionim trkama na 500 i 1500 m i nakon što je na 500 m klizao 44,9s i ispunio normu definisanu Pravilima Međunarodne klizačke unije (ISU) i Pravilnikom Saveza klizačkih sportova BiH, i na taj način obezbjedio nastup na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, nije dalje nastupao.

Samra Selimbegović je zauzela 4. mjesto. Nedostajalo 5 stotinki da i ona ispuni normu za nastup na Svjetskom prvenstvu, što će pokušati da ostvari početkom decembra ove godine u Beogradu.

Mak Krstić je bio 6., a Illan, naš najmlađi takmičar i kandidat za nastup na EYOF 2019, zauzeo je 11. mjesto. Ermin Raščić, sigurni učesnik na EYOF 2019, zauzeo je 12. mjesto. Kod Ermina se osjeti veliki napredak. I na ovom takmičenju popravio je lični rekord na 1500m za 23 sekunde, a na 1000m 6 sekundi.

S obzirom da je ovo sami početak priprema naših reprezentativaca na ledu, u Savezu klizačkih sportova Bosne i Hercegovine su zadovoljni nastupom i rezultatima naših predstavnika u Zagrebu