sport
6

Divizijski dueli NFL-a: Pobjede Falconsa i Patriotsa

R. D.
Brock Osweiler, quarterback Houstona (Foto: EPA)
Brock Osweiler, quarterback Houstona (Foto: EPA)
Prve dvije utakmice divizijskih duela donijele su pobjede domaćih. Atlanta je u velikom stilu nadvisila Seattle, dok je New England dugo držao Houston u utakmici, prije svega svojim greškama.

Sjajni Falconsi nisu dali previše šansi Seahawksima, furioznom igrom došli su do konferencijskog finala, konačnim rezultatom 36:20.

Iako je Seattle u prvom posjedu otišao niz teren po touchdown Jimmya Grahama i vodstvo od 7:0, prvi dio pripao je domaćim Falconsima i sjajnom Mattu Ryanu. Ofanzivna linija radila je sjajan posao, kupujući mu dosta vremena, pa je dodavač domaćih koji igra u životnoj formi imao čak 190 yardi u prvom poluvremenu, za dva touchdowna, uz 15 uspješnih dodavanja od 20 pokušaja.

Posebno lukavstvo smisli su domaći stratezi gurajući svog najboljeg hvatača Julia Jonsa na netipične za njega slot pozicije, lateralno više prema središtu terena, čineći ga tako teže uhvatljivim za Richarda Shermana, slavnog cornerbacka Seahawksa. Shermanova pozicija je široko uz aut linije, gdje se obično kreće hvatač profila Julia Jonsa.

Odbrani gostiju jako je nedostajao Earl Thomas, ali medvjeđu uslugu radio joj je vlastiti napad. Premalo je ostajao na terenu, tako da je odbrana Seahawksa bila stalno na udaru. I najbolje odbrane postaju upitne ako provode na terenu previše vremena, ako ih se tako dodatno pritišće, umara i tjera na greške.

Najbolji od gostiju iz Seattlea bio je dodavač Russell Wilson, koji je jedini nosio napad, stalno pod jakim pritiskom, često rizikujući povredu. Iako je na kraju dva puta bio presječen, to više govori o sistemskim problemima napada Seahhawksa, nego samog Wilsona.

U drugoj noćašnjoj utakmici New England je pobjedom 34:16 došao do šestog konferencijskog finala zaredom. Houston Texansi dugo su bili u utakmici, prvenstveno zbog grešaka domaćih, ali na kraju nisu mogli više od ovog.

Počelo je u znaku Diona Lewisa, probijača domaćih. Prvo je uhvatio dodavanje od 13 yardi Toma Bradya za touchdown, da bi potom vratio kickoff od 98 yardi za još jedan touchdown. Patriotsi su na startu imali velikih 14:3.

U drugoj četvrtini isti igrač je na vraćanju kickoffa izgubio loptu, što su Texansi potom kaznili touchdownom. Brock Osweiler bacio je dodavanje za svog tight end C.J. Fiedorowicz i utakmica je ponovo bila aktivna. Lewis je do kraja utakmice postao prvi igrač u istoriji lige koji je u doigravanju postigao tri touchdowna, na različite načine, hvatanjem, probijanjem i vraćanjem kickoffa. Druga četvrtina bila je rapsodija Texansa, koji su prije utakmice od svih stručnjaka proglašeni za autsajdere. Odbrana je igrala odlično, između ostalog natjerali su i Bradya da baci presječeno dodavanje, kojem je kumovalo neuspješno hvatanje Michaela Floyda.

Stvari na Gillette stadionu su počele dolaziti na svoje u trećoj četvrtini, kad su domaći sastavili jedan dobar napad koji je završen touchdownom Jamesa Whitea. Tom Brady najbolje je stvari radio dugim dodavanjima na Hogana i Edelmana. Ipak ovo nije bila velika utakmica sjajnog dodavača koji je dva puta presječen, toliko je imao i u svih 12 utakmica regularne sezone.

Uz Lewisa najbolji kod domaćih bili su hvatač Julian Edelman sa 137 osvojenih yarda i odlični cornerback Logan Ryan sa par izvrsnih reakcija u odbrani. Kod gostiju je posebno razočarao dodavač Brock Osweiler, kojeg su Patriotsi čak tri puta presjekli.

NFL