sport
1

Dirljiva komemoracija: Haka plesom prijatelji se oprostili od preminulog ragbiste Jonaha Lomue

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hiljade Novozelanđana priključilo se ožalošćenoj porodici na komemoraciji ragbisti Jonahu Lomui koji je iznenada preminuo prije nekoliko dana u svom domu te se oprostili do njega otplesavši haka ples.

Lomu je preminuo od zastoja srca, a počast su mu odali brojne kolege, prijatelji, poznati ragbisti i porodica. Događaj su prenosile sve TV kuće Nogo Zelanda. Dok je kovčeg s njegovim tijelom prolazio stadionom Eden Park u Aucklandu, ragbisti All Blacks su počeli plesati, a ostali su im se priključili.

Premijer Novog Zelanda John Key poslao je video poruku prisutnima, jer se trenutno nalazi na UN-ovom samitu u Parizu.

"Mnogo je značio svojoj porodici i zajednici. Želio napraviti promjenu u životima ljudi i uspio je to uraditi. Dokazao je da možete doći iz bilo kojeg dijela ove zemlje, bez ikakvog 'pedigrea' i uspjeti. Moje misli su uz njegovu suprugu Nadinu, dječake i porodicu. Počivaj u miru Jonahe", navodi se u video poruci.

Tokom ceremonije u zrak su pušteni i bijeli golubovi mira.

Jonah Lomu je bio velika ragbi zvijezda koji je postao poznat širom svijeta nakon finala Svjetskog kupa 1995. godine kada su igrali protiv Velike Britanije. Imao je 37 pokušaja uprkos tome što mu je dijagnosticirana rijetka bolest bubrega. Borio se bolešću na terenu do samog kraja i zasjao u All Blacksu na Svjetskom prvenstvu 1999. godine.

Nažalost, morao se operisati 2004. godine kada mu je urađena transplantacija bubrega. Organi su mu otkazali 2011. godine pa je išao na dijalize. Bio je čovjek koji je inspirisao cijeli svijet.

Privatna sahrana bit će održana u utorak.