Svjetsko taekwondo prvenstvo
0

Deveto mjesto za juniore BiH u Tijuani

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Juniorska taekwondo reprezentacija BiH završila je nastup na Svjetskom prvenstvu za juniore koje je održano od 6. do 9. marta u Tijuani u Meksiku. Najveća smotra juniora cijeloga svijeta pokazala se relativno uspješnom za neke od naših takmičara. U konkurenciji preko 900 takmičara iz više od 100 država, naši takmičari su donijeli tri pobjede u pojedinačnoj konkurenciji i jedno deveto mjesto za našu državu.

Najveći uspjeh ostvario je Haris Mušija (Nur), u kategoriji do 55 kg, osvajajući deveto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Haris je u prvom kolu savladao predstavnika Azerbejdžana, u drugom predstavnika El Salvadora, a u trećem kolu izgubio od predstavnika Tajlanda rezultatom 1:3. Ivica Semren u kategoriji do 63 kg, izvojevao je pobjedu nad predstavnikom Libije, a u drugom kolu gubi od predstavnika Kanade na zlatni bod, nakon rezultata 3:3. Nejla Kaljanac (Novi Grad Sarajevo), u kategoriji do 49 kg, prvo kolo izgubila od predstavnice Grčke.

"Uz malo više sreće sa žrijebom, mislim da bi se i naši takmičari okitili medaljama. Nažalost, tako nešto se nije ni očekivalo, a jedan od glavnih razloga za to jeste i onaj finansijske prirode. Žalosna je činjenica da su klubovi bili prinuđeni finansirati odlazak svojih takmičara u vlastitom aranžmanu jer novac za odlazak na Svjetsko prvenstvo nije bio obezbjeđen i pored obraćanja i zahtjeva za sufinansiranje svim nadležnim vladinim institucijama. Kada se tome svemu još doda da su se svi takmičari pripremali u matičnim klubovima, te da nisu imali zajedničke pripreme, dobije se jedan ovakav bilans rezultata koji je i iznad očekivanja u odnosu na situaciju", izjavio je selektor juniorske reprezentacije Boris Budor.