The Sun
0

Deset najvećih sportskih prevara

Totalsport
Lažna krv Deana Richardsa u engleskom ragbiju
Lažna krv Deana Richardsa u engleskom ragbiju
Londonski tabolid The Sun donio je popis deset najvećih prevara u historiji sporta. Uprkos prisutnosti brojnih svjetski razvikanih prevara, sam vrh zauzimaju anonimna braća Motsoeneng.

Naime, Sergio i Fika Motsoeneng južnoafrička su braća gotovo identičnog izgleda koji su na 90-kilometarskom maratonu u vlastitoj zemlji 1999. godine, koji se trčao od Pietermaritzburga do Durbana, pokušali podvalom doći do pobjede.

Dok je Fika započeo utrku, Sergio je sjedio u prenosivoj WC-kućici smještenoj na sredini utrke, te je čekao dolazak brata. Ondje je par zamijenio tenisice, startni broj, kapu i sat. I uprkos svom uloženom naporu braća Motsoeneng nisu uspjeli pobijediti, završili su na deveti, a Sergio, koji je prošao ciljnom linijom je sat imao na pogrešnom zapešću te je tako kasnije prijevara otkrivena.

Na drugom mjestu na popisu nalazi se bivši kanadski sprinter Ben Johnson i njegov dopinški skandal s Olimpijskih igara u Seulu 1988., a svoje su mjesto našli i Maradonin gol rukom Englezima sa Svjetskog prvenstva 1986. iz Meksika, kasnije prozvan “Božja ruka”, Flavio Briatore zbog namještanja utrke u Formuli 1 (VN Singapura) i Kim Christiansen, golman švedskog Göteborga koji je pomicao stative kako bi suzio gol i otežao protivničkim igračima da zatresu mrežu.

Sunov odabir deset najvećih prevara u sportu:

  1. Sergio i Fika Motsoeneng (maraton)
  2. Ben Johsnon (atletika)
  3. Španska paraolimpijska reprezentacija (košarka)
  4. Boris Oniščenko (mačevanje)
  1. Flavio Briatore (Formula 1)
  2. Dean Richards (ragbi)
  3. Diego Maradona (nogomet)
  4. Rivaldo (nogomet)
  5. Kim Christiansen (nogomet)
  6. Matt le Tissier (nogomet)