Najuspješniji Miladin i Mrdić
0

Deset medalja za univerzitetski džudo tim BiH

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Univerzitetska džudo ekipa Bosne i Hercegovine i predstavnici Olimpijskog komiteta BiH, danas su u Sarajevu predstavili osvajače medalja s Prvog evropskog univerzitetskog džudo prvenstva održanog u glavnom gradu BiH.

Na takmičenju je učestvovalo više od 200 sportista - studenata Evrope sa 47 univerziteta iz 15 zemalja, među kojima je bilo i osvajača evropskih i svjetskih medalja. Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 30 takmičara s univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Travniku, Zenici i Bihaću.

Bh. džudisti Ibro Miladin i Mitar Mrdić osvojili su zlatne medalje za BiH, Larisa Cerić, Dražen Subotić i Dejana Komljenović bili su drugi i osvojili srebrne medalje, dok su Eldin Lukač, Aldin Lukač, Jadranko Jahić, Marko Šehovac i Slobodan Koščica prvenstvo završili kao trećeplasirani, osvojivši bronzane medalje.

Ibro Miladin je istakao na današnjoj konferenciji za medije da je njegovo zlato, kao i sve osvojene medalje na takmičenju, rezultat dugogodišnjeg napornog rada koji je i dokaz da u BiH postoji vrhunski sport.

Bh. džudisti su svi iskoristili priliku da zahvale selektoru i treneru bh. reprezentacije Branimiru Crnogorcu koji je uime Univerzitetskog džudo saveza Kantona Sarajevo pokrenuo organizaciju takmičenja.

''Evropska univerzitetska asocijacija za sport povjerila nam je organizaciju prvenstva BiH na osnovu međunarodnog iskustva bh. džudo radnika. BiH je do sada bila domaćin tri evropska prvenstva i nekoliko evropskih kupova. Nastavili smo s nizom kolosalnih uspjeha'', rekao je Crnogorac i dodao da građani cijele BiH trebaju biti ponosni na svoje džudiste.

Potpredsjednik OKBiH Siniša Kisić je naglasio da je u BiH neophodno formirati sportski univerzitetski savez koji bi okupljao sportiste s univerziteta širom BiH i bavio se organizacijom takmičenja i pripremom univerzitetskog bh. tima za međunarodne manifestacije.