Prijeti im zabrana
16

Deset kineskih igrača snookera pod istragom zbog namještanja mečeva

D. B.
Svjetska profesionalna asocijacija za bilijar i snooker (WPBSA) je pokrenula istragu protiv deset kineskih igrača snookera zbog otpužbi za namještanje mečeva.

Najveći korupcijski skandal u ovom sportu odnosi se na namještanje mečeva, nagovaranje igrača da varaju te klađenje na mečeve snookera. U oktobru je WPBSA suspendovala Lianga Wenba, a nakon toga su uslijedile suspenzije za još devet igrača uključujući osvajača Mastersa iz 2021. godine Yana Bingtaoa i osvajača Šampionata Velike Britanije Zhaoa Xintonga. Oba igrača su dobila zabranu učešća na prošlosedmičnom Mastersu.

Igrači koji budu proglašeni krivi suočit će se s dugotrajnom zabranom igranja. Većina igrača nije komentarisala javno optužbe na namještaljke, a Wenbo ih je navodno odbacio.

Sada će biti sazvana nezavisna rasprava zbog razmatranja dokaza.

Zasad policija nije pokrenula odvojenu istragu.

"Ovi igrači su iz Kine. Ako se dokaže da su krivi, vratit će se u svoju zemlju gdje je moguća kriminalna istraga odvojena od sporta", izjavio je predsjednik WPBSA-e Jason Ferguson za BBC Sport.

Među optuženim snookerašima su Liang Wenbo, Li Hang, Lu Ning, Yan Bingtao, Zhao Xintong, Zhang Jiankang, Chen Zifan, Chang Bingyu, Zhao Jianbo i Bai Langning,