sport
10

Sead Demirović: Kasparov je diktator kao i Putin, BiH mu ništa ne duguje

Klix.ba
Sead Demirović i Gary Kasparov
Sead Demirović i Gary Kasparov
Slavni ruski šahist Gary Kasparov je poslao otvoreno pismo Šahovskom savezu BiH u kojem je izrazio razočarenje odlukom da Savez podrži Kiršana Iljumžinova za predsjednika FIDA-e. Kasparov je optužio Savez da je prodao svoj glas njegovom protivniku. Optužbe je odbacio predsjednik Sead Demirović, koji je u razgovoru za portal Klix.ba izjavio da je odluka donesena koncenzusom saveza koji egzistiraju u BiH te ju je i obrazložio.

"Šahovski savez BiH se sastoji iz tri saveza, Saveza Republike Srpske, Herceg-Bosne i Federacije BiH. Svi su glasali za Kirsana Iljumžinova. Gary Kasparov nije imao nikakav program, dok Iljumžinov nudi razvoj šaha, uvođenje šaha u škole, pomoć savezima kojima ne pomaže država. Mi, na primjer, nismo dobili ni jednog feninga od države. Sa Iljumžinovim smo dogovorili da imamo određeni broj turnira i juniorsko prvenstvo na koje dolaze djeca s roditeljima, gdje možemo zaraditi", izjavio je Demirović za portal Klix.ba.

Mi smo šahisti, a ne političari

Rekao je da slavni šahist želi da se bavi politikom te da Šahovsku uniju BiH to ne interesuje.

"Kasparov želi da se bavi politikom, a nas šahiste ne zanima politika. Nismo željeli ulaziti u sukob, pogotovo što smo znali da će ubjedljivo izgubiti, baš kao i prošli put. Dobio je samo 24 glasa, što je zapravo ništa. To su glavni razlozi zbog kojih su svi glasali za Iljumžinova. Odluka je donesena koncenzusom". jasan je bio predsjednik Šahovskog saveza BiH.

Demirović je kazao da je Kasparov pogrešno interpretirao riječi podrške te smatra da on nije sposoban voditi FIDA-u.

"Bili smo na sastanku kod tadašnjeg premijera Mustafe Mujezinovića i Kasparov je nešto pobrkao. Rekao je Mujezinoviću da mi naredi da glasam za njega. Premijer je tada rekao da niko ništa ne može narediti, niti ja sam odlučujem. Sve ovo je smiješno, on se služi nekim alternativnim, gotovo diktatorskim metodama, a to ne prolazi. On ništa ne nudi. Da, ima ime, sjajan je šahista, dugogodišnji smo prijatelji, ali to nema veze, jer on ne može upravljati svjetskom šahovskom organizacijom. On je suviše diktatorski raspoložen i između njega i Putina, vjerujte mi, mala je razlika", pojasnio je Demirović.

Prema njegovim riječima, Kasparov je pokušao "izlobirati glas".

"On je zvao hrvatske članove preko vlade i ubjeđivao ih da će se prodati nacionalni interes ako se ne glasa za njega, jer on ima hrvatsko državljanstvo", rekao je predsjednik Šahovskog saveza BiH.

Kasparov nije nudio program

Kasparov se pozivao na činjenicu da je tokom rata igrao šah u Sarajevu te da je nastupao i za Bosnu, koja je osvojila Evropski kup, nadajući se da će zbog toga dobiti glas iz BiH. Tvrdi i da mu je Demirović to i obećao. Predsjednik našeg Saveza je to demantovao.

"Igrao je za nas, ali mu je sve plaćeno. Svaki fening mu je isplaćen. Bilo je usluga, ali mu je plaćeno. Nisam ja rekao da ćemo glasati za njega, to je rekao Muhamed Pašić iz Šahovskog saveza Federacije BIH, ali je to rekao u ležernom tonu i podrazumijevalo se da ponudi program, jer bez programa neće niko glasati. Da je iko bio za Kasparova, mi ne bi mogli usvojiti odluku da glasamo za Iljumžinova", završio je Demirović.