sport
21

Delegacija Grada Sarajeva na EYOF-u u Erzurumu

Klix.ba
U turskom gradu Erzurumu do 18. februara održava se 13. zimski Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF, na kojem će se takmičiti šest (6) bh. reprezentativaca: Martin Kamenica, Dino Terzić, Emina Husić, Sara Šišić, Miloš Čolić i Strahinja Erić.

Ceremoniji otvorenja prisustvovala je i delegacija Grada Sarajeva koju predvodi gradonačelnik Abudulah Skaka. Posebno emotivna atmosfera bila je prilikom predstavljanja sportista iz BiH koja je ovacijama podržana, jednako kao i domaća reprezentacija Turske.

Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju razloga iskazati posebno poštovanje prema prijateljima iz Turske koji su u dva navrata iskazali prijateljski odnos. Prvi put kada su odustali od kandidature za EYOF 2017. u korist Sarajeva znajući da se na drugoj strani nalazi kandidat s olimpijskim iskustvom i drugi put, kada su pokazali razumijevanje i preuzeli organizaciju ovogodišnjeg EYOF-a kako bi Sarajevo i Istočno Sarajevo imalo dovoljno vremena da dovedu infrastrukturu i ostale organizacione pripreme na nivo olimpijskih standarda.

Gradonačelnik Skaka je to saopćio i čelnicima nacionanog Ski saveza Turske kao i gradonačelniku Erzuruma, Mehmetu Sekmenu s kojim je planiran i poseban susret.

U Erzurumu borave i predstavnici Izvršnog komiteta EYOF-a 2019. koji prate sve organizacione pripreme turskih domaćina radi potrebnih iskustava za 14. EYOF koji će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.