sport
0

Delegacija FIBA-e posjetila Sarajevo

NINA
Grad Sarajevo bezrezervno podržava kandidaturu košarkaških saveza Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije i Crne Gore da zajedno organiziraju Svjetsko prvenstvo u košarci 2010. - istaknuo je dogradonačelnik Željko Komšić koji je danas sa svojim saradnicima priredio prijam za delegaciju Svjetske košarkaške federacije FIBA-e, predvođeno prvim vicepresjednikom Bobom Elphinstonom.

Današnjem prijmu, kako navode iz Službe za informisanje Grada Sarajeva, prisustvovali su i predstavnici Košarkaškog saveza BiH u ime kojih je glavni sekretar Husein Đelilović ukratko upoznao dužnosnike Grada s tim projektom, čija bi realizacija značila priznanje i poticaj da se učini sve kako bi Grad Sarajevo, BiH i čitav ova regija ponovno postali centar evropske i svjetske košarke.

Naime, delegacija FIBA-e boravi u Sarajevu kako bi utvrdila mogućnosti sportskih i smještajnih kapaciteta koji bi bili u funkciji organizacije tako važnog sportskog događaja. Predstavnici FIBA-e već su boravili u Ljubljani i Zagrebu, sutra putuju u Beograd, i prema riječima Boba Elphinstona, reakcije su pozitivne.

Pored sportske, kulturne, političke i ekonomske dimenzije, dogradonačelnik Željko Komšić je posebno podcrtao ljudsku dimenziju koju taj projekt nosi sa sobom.

''Nakon sukoba koji su se dogodili na ovim prostorima, sport je prvi koji je probio granice i povezao ljude. Sport treba biti motor pomirenja i duhovna integracija ovih prostora, a Grad Sarajevo će se, ako zajedno s Ljubljanom, Zagrebom i Beogradom dobije organizaciju ovoga prvenstva, pokazati, kao i uvijek, dobrim organizatorom i domaćinom'', istaknuo je Komšić te dodao da je trenutno hotelski kapacitet kojim Sarajevo raspolaže 11.000 soba te dvije dvorane, Zetra i Skenderija, koje ne samo da mogu primiti oko 10.000 posjetitelja nego i u drugim segmentima zadovoljavaju evropske i svjetske standarde.