Ispred BBI centra
19

Deksalgin Spring Run - proljetna utrka od 5 km za sve generacije u Sarajevu 23. aprila

Klix.ba
Deksalgin 5k Spring Run (5 kilometara) utrka, koja će proći kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, će se održati 23. Aprila 2017. godine sa početkom u 10 sati ispred BBI centra.

Ova utrka je ujedno i prva proljetna utrka u Sarajevu, koja će otvoriti ovogodišnju trkačku sezonu, a očekuje se ukupno oko 450 učesnika. Utrka je dostupna i otvorena za sve uzraste i generacije.

Ovaj sportski i društveno odgovorni projekt je organizovan u svrhu promocije zdravog i aktivnog života naših sugrađana. Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti građenju zdravijeg i aktivnijeg okruženja, a utrka će biti odlična prilika za napredne trkače da testiraju brzinu kao i za trkače početnike da pokušaju ostvariti prvi izazov koji je da se istrči distanca od 5 kilometara.

Kako i za ostale projekte u organizaciji NVO Marathon, društveno odgovorni dio projekta je i ove godine veoma značajan – učešće u utrci Deksalgin 5k Spring Run uzeti će i 72 člana organizacije EDUS, koji će u sklopu mjeseca svjesnosti o autizmu i kampanje "Light it Up Blue" trčati kao "Plavi trkači" sa sloganom "Trčim za nekoga sa autizmom" i tako zajedničkim snagama pokazati solidarnost prema osobama s autizmom i njihovim porodicama.

Prilikom pomenute inicijative Plavih trkača organizovana je i humanitarna akcija putem koje će biti prikupljeno najmanje 4.000 KM koje će biti donirane organizaciji EDUS čiji je cilj pomoć i podrška osobama s autizmom i njihovim porodicama. Velika atrakcija i u ovoj utrci će biti polaznici iz škole trčanja "Klix" Sarajevo kojih će preko 100 startovati na svjoj prvoj utrci u gradu Sarajevu, vrijedno se pripremajući za sarajevski polumaraton koji će se tradicionalno održati u septembru ove godine.

Deskalgin 5k Spring Run utrka će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u nedjelju, 23. aprila od 9 sati do 11 sati: BBI Centar,Ulica Maršala Tita, Marijin Dvor, Obala Kulina bana, Vijećnica, Sebilj, Vječna vatra, BBI centar.

Na utrku su dobrodošli kako profesionalni atletičari, tako i rekreativci starosne dobi iznad 10 godina, a online registracija za utrku je moguća do utorka, 18. aprila do ponoći na web stranici udruženja Marathon Sarajevo. Nakon registracije, trkači će biti u mogućnosti da podignu svoj startni broj u subotu 22. aprila od 12 do 20 sati na štandu NVO "Marathon" (III sprat BBI Shopping Centra).

Generalni sponzor Deksalgin 5k Spring Run utrke je farmaceutska kompanija Nobel Ilaç, Predstavništvo u BiH, koja je prisutna u našoj zemlji već gotovo dvanaest godina.

"Uzbuđenje u našem timu raste kako se približava dan utrke. Entuzijazam, dobra energija, takmičarski duh (i pokoja upala mišića) su obilježili proteklih mjesec-dva priprema za Deksalgin Spring Run. Iskreno se nadamo da je, kao i nas, ova proljetna 'petica' pokrenula mnoge druge i probudila iz zimskog sna. Za one koji se još premišljaju poručujemo - još nije kasno da počnete sa pripremama. "Petica" je uhvatljiva uz malo truda i napora, a zadovoljstvo je veliko. Želimo svima puno uspjeha u nedjelju, posebno onima kojima je ovo prva utrka u životu, a pozivamo i ostale, koji neće trčati, da u nedjelju zajedno sa nama pozdrave proljeće i podijele pozitivnu energiju ove priče", kažu iz predstavništva farmaceutske kuće Nobel.

Osim kompanije Nobel Ilaç, značajnu podršku cijelom projektu pružaju: Lactalis BH, Dukat, Biona, Carlsberg, Garmin, BBI Centar, Skuter, Asocijacija XY i Institut za razvoj mladih Kult.

Posebnu podršku pružili su portal Klix.ba i Antena radio kao medijski pokrovitelji.

"Radi se o jednoj od dvije potpuno nove utrke koje ćemo od ovog proljeća ponuditi. Zahvaljujući našem decenijskom radu i aktivnom angažmanu u zajednici broj trkača i Sarajevu ali i širom BiH je znatno porastao i vrijeme je da naš grad dobije još dvije nove proljetne utrke. Slušali smo trkače koji su nam rekli šta im nedostaje i odmah smo poduzeli inicijativu. Posebno smo sretni što sarađujemo sa ovako entuzijastičnom kompanijom kao što je Nobel Ilac jer će na ovoj trci biti preko 100 učesnika samo iz njihove kompanije i partnerske mreže i to je za svaku pohvalu.“ rekao je Erol Mujanović iz Udruženja "Marathon" Sarajevo.

Kotizacija za utrku iznosi 15 KM a po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi učesnici će dobiti specijalnu poklon majicu, broj sa čipom za mjerenje vremena, te osvježenje i razne poklone sponzora utrke prilikom prolaska kroz cilj. Nakon trke, rezultati će biti objavljeni na stranici udruženja Marathon.

Mapu trke i sve dodatne informacije možete pronaći na oficijelnoj web stranici utrke.