Hard enduro
130

"Days of Revenge" na Bjelašnici: Gost trke višestruki prvak David Knight

Klix.ba
NVO Horizont će na Bjelašnici u subotu i nedjelju (1. i 2. juli) organizovati četvrtu moto trku “Days of Revenge” u hard enduro disciplini.

Na trci će učestvovati preko 100 vozača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i naše zemlje, i borit će se za titulu najboljeg i najbržeg vozača.

Gost ovogodišnje trke je jedan od najboljih vozača, višestruki svjetski enduro prvak David Knight. On će svoje dugogodišnje iskustvo s vozačima podijeliti kroz trodnevnu školu, gdje će učesnici imati priliku da nauče razne tehnike i tako unaprijediti svoje znanje.

Trka se vozi u tri kategorije, "Expert", "Hobby" i "Veteran".

Program

Subota: Vozi se “Prolog", odnosno specijalni test za vozače (krug s prirodnim i vještačkim preprekama) i vozi se dva puta, ako neko želi da popravi svoje vrijeme.

Nedjelja: Finalno takmičenje i trka koja počinje u 10 sati. Vozi se izuzetno teška staza, koja se proteže na području olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana dužine 50 kilometara, koju takmičari moraju završiti za pet sati.

Centralna dešavanja su ispred hotela Bjelašnica, Babin Do, gdje će posjetioci moći uživati u ovom sportu ali i u dobroj zabavi, uz lokalne dj-eve.

NVO Horizont će posjetioce trke na posebnim letcima obavijestiti o najboljim mjestima za gledanje trke i fotografisanje, a najbolju fotografiju će nagraditi vrijednom nagradom.

Koliko će vozača trke Days of Revenge doći na cilj, gdje ih očekuju brutalni usponi i brojne prepreke, te prolazak prelo 11 kontrolnih tačaka, saznat ćemo u nedjelju. Organizator poziva sve ljubitelje adrenalina i prirode da pogledaju najtežu hard enduro trku i svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj.

Enduru disciplina

Enduro je relativno mlada moto disciplina. Na trkama ovog tipa, vozači uglavnom trebaju etapu prijeći u što kraćem vremenu i sakupiti sve tačke. Utrka može biti osmišljena i tako da treba u zadanom roku prijeći što više od etape ili doći do samog cilja. Jedino je pravilo na ovim utrkama: "što teže, to bolje" pa tako u etapama ima sekcija koje su skoro nemoguće za odvoziti, te vozač mora doslovno tegliti da bi izvukao motor.

Ovaj sport postaje sve popularniji u BiH, zahvaljujući nekolicini entuzijasta, koji svake godine organizuju trke, koje se održavaju u Visokom, Bjelašnici, Cazinu, Tomislavgradu…

Najznačajnije trke u svijetu

U jedne od najpoznatijih evropskih trka ovakvog tipa spadaju “King of the Hill” i Red Bull Romaniacs u Rumuniji. Romaniacs je najteži extreme enduro rally jer traje četiri dana i dug je otprilike 600 km pa treba izdržati torture koje se nalaze na etapi. Tu je svakako i legendarni Erzberg Rodeo najzahtjevnija svjetska enduro trka. Da je jedna od najtežih enduro utrka u svijetu, pokazuje činjenica da do finiša Erzberg Rodea dođe samo dva posto prijavljenih takmičara. U četiri sata takmičari moraju proći kroz 20 tačaka na etapi dugoj 30-ak kilometara. Za Hell's Gate trku treba biti jako brz u kvalifikacijama jer samo prvih 30 ulazi u finalno takmičenje.

David Knight

David Knight je trostruki svjetski prvak u enduru iz Engleske. Takmičio se na svim značajnim trkama, između ostalih Hell’s Man, Erzberg Rodeo, Red Bull Last Man Standing, u Teksasu… O kakvom vozaču je riječ govori i podatak da je u Teksasu, na jednoj od najzahtjevnijih utrka, odvozio četiri utrke, dvije po danu i dvije po noći, odnosno četiri kruga po 40 milja, dakle ukupno 160 milja. Na trci starta 200 vozača s pozivnicama u prvom krugu, a zatim, po sistemu eliminacije, preostaje 100 vozača za drugu rundu, 50 vozača za treći start i 25 vozača u završnom krugu. Na koncu je pobjednik samo jedan - Last Man Standing- David Knight!

NVO Horizont

Horizont je nevladina organizacija, koja uspješno već devet godina zaredom organizira regionalne biciklističke i enduro trke.Projekti su imali za cilj da promovišu ovu vrstu sporta ali i prirodne potencijale okoline Sarajeva, gdje su se takmičenja i održavala.

Podsjećamo, NVO Horizont je do sada organizirao pet biciklističkih trka (Das ist Valter, Downtown trka kroz staru jezgru Sarajeva/Vratnik) Festival ekstremnih sportova Valterise (Kasarna Mustafa Hajrulahović Talijan na Zmajevcu), te tri Hard Enduro regionalne trke. Također, smo napravili i nekoliko biciklističkih staza na lokalitetu Igmana i Barica. Staza na Baricama je bila prva oficijelna DH biciklistička staza te ujedno prva registrovana na lokalitetu Sarajeva.