sport
0

Darko Savić: Velika je stvar da je BiH imala predstavnike na Red Bull Dolomitenmannu

Klix.ba
Red Bull Dolomitenmann, najteža timska utrka na svijetu, održana je prije nekoliko dana u blizini austrijskog Lienza. Prvi put Bosna i Hercegovina je imala svoje predstavnike.

Inače, Red Bull Dolomitenmann je događaj koji traje već 28 godina i jedan je od najstarijih Red Bullovih nadmetanja.

Discipline koje sačinjavaju jedan tim govore o tome koliko je ova trka teška i fizički iscrpljujuća. Jedan tim čine četiri takmičara iz četiri discipline. Nažalost, bh. tim trku nije završio u regularnom dijelu, pa su označeni kao DNF (nevažeći).

Darko Savić, jedan od najboljih kajakaša svijeta, činio je tim koji je predstavljao BiH. Otkrio je kako je proteklo takmičenje

"Sve počinje od trkača koji ima zadatak da se popne na jedan od vrhova Dolomita, a put do vrha nije ni malo jednostavan. Česte su kozije staze gdje vještina i sposobnost brzog trčanja ne igraju veliku ulogu jer na nekim dijelovima takmičar mora koristiti i ruke da bi došao do cilja. Put do vrha traje sat i pol do dva sata. Potom paraglajder, po preuzimanju 'štafete' od trkača, ima zadatak da u što kraćem roku sleti sa tog vrha. Njegovo prvo slijetanje je na planini koja se nalazi na drugom kraju grada. Zatim sa svojim krilom u rukama mora trkom doći do vrha te planine kako bi lakše poletio i nastavio svoj put. Nakon drugog uzleta njegov let je usmjeren ka centru grada gdje treba sletjeti na fudbalski stadion gdje je centar dešavanja. Jako težak i ozbiljan zadatak su imali paraglajderi, a to pokazuju i činjenice da je veliki broj njih morao prisilno sletjeti", naglašava Savić.

Bh. kajakaš navodi da potom biciklista spremno dočekuje paraglajdera na stadionu i po preuzimanju štafete od njega ili u ovom slučaju dodirom ruke – starta.

"Ozbiljnu kilometražu biciklista treba preći što brže. Da bi bio dobar mora poznavati sve vještine uphilla i downhilla. Staza koju vozi je na nekim dijelovima izuzetno nepristupačna pa svoj bicikl mora bukvalno na rukama prenijeti do vrha kako bi nastavio dalje. Na stazi nailazi i na brojne prepreke kao što su široki planinski potoci oborena drveća i slično. Nakon dugog i strmog spusta biciklista dolazi na stadion gdje svoju štafetu predaje kajakašu", dodaje Savić.

Potom je opisao na kakve je prepreke on nailazio.

"Start kajakaša je izuzetno zanimljiv. Do svog kajaka mora doći tako što treba preplivati hladnu planinsku rijeku. Dolazi do svog kajaka i startne rampe koja je visoka sedam metara. Skok sa rampe je jedan od najzanimljivijih dijelova trke. Trka kajaka je kombinacija dvije kajakaške dicipline - spusta i slaloma. A rijeka na kojoj se vozi je prepuna bukova i brzaka koji nisu nimalo jednostavni za preći. Trka traje u prosjeku 35 do 40 minuta. Također, kajakaš mora preveslavati i uzveslavati teške predjele kako bi prošao kroz kapije. Kajakaš, kao posljednji takmičar u timu, završava svoj zadatak u centru grada Lienza. Da bi ušao u cilj mora izaći iz rijeke i zajedno sa svojim čamce trčati kroz ulice grada. Publika u cilju glasnim navijanjem pozdravlja svakog takmičara", tvrdi Darko.

Na kraju je istakao kako nastup bh. tima rezultatski nije zadovoljavajući iz razloga što su prvi put nastupali na ovako teškom nadmetanju.

"Za mene je ovo treći nastup na Red Bull Doomitenmannu. Naravno, prvi put sa timom iz BiH. U razgovoru sa drugim timovima shvatili smo da je gotovo nemoguće očekivati nešto ozbiljnije na prvom nastupu. Ipak, sretni smo jer smo uopšte nastupali. Za sljedeću godinu smo gotovo sigurni da ćemo biti ozbiljni konkurenti. Velika stvar je da je Bosna i Hercegovina imala predstavnika na ovakvom takmičenju", zaključio je Savić.