sport
40

Darko Savić: BiH ima idealne uslove za razvoj kajaka i kanu sporta

Piše: Edin Isanović
Darko Savić najbolji je bh. kajakaš. Član je Kajak-kanu kluba Vrbas dugo godina. Nastupao je na brojnim takmičenjima gdje je bilježio sjajne rezultate. Spada među najuspješnije kajakaše svijeta. Nedavno je Darko posjetio Red Bullov Centar za dijagnostiku u Austriji gdje je testirao svoje sposobnosti.

Savić naglašava kako je to bilo korisno iskustvo za njega.

"Posjetio sam Red Bull DTC. Dugo sam već u sportu, a studiram Fakultet za fizičko vaspitanje i sport. Samim tim posjeta ovakvom centra mi je puno značila. U ovaj objekat svakodnevno dolaze vrhunski sportisti na treninge i na provjeru svojih psihofizičkih sposobnosti. Neki od poznatih sportista koji su posjetili centar su atletičar Ivana Spanović, kajakaši Aleksandar Aleksić i Petar Kauzer, te poznati takmičar Red Bull Cliff Divinga - Orlando Duque. Posebno moram istaći ljubaznost tima stručnjaka koji tamo rade. Ja sam imao po planu četiri dana za treninge i testiranje. Zadovoljan sam konačnim rezultatima. Naravno, ima tu jos prostora za napredak, ali sad znam tačno na šta trebam obratiti pažnju. Kajak sport je specifičan i nije dovoljno samo veslanje da bi imali dobru formu. Pokazali su to i tipovi testiranja koja sam radio. Prvi dan test sam radio na pokretnoj traci, drugi test na biciklu. Treći dan radio sam kajak ergometar i na kraju test snage nogu - skočnost", ističe Savić.

Uspješni bh. kajakaš naglašava kako je bio impresioniran objektom Centra za dijagnostiku.

"To je izuzetno moderan sportski centar. Sala za trening je prilagođena apsolutno za sve sportove. Po mom sudu, ko god je posjetio DTC ostao je bez teksta“, tvrdi naš sagovornik.

Savić ističe kako će mu ovo mnogo pomoći da popravi svoje rezultate.

"Naredne godine očekuje me Evropsko prvenstvo koje će se održati u Banjoj Luci. Savjete stručnjaka iz DTC-a primijenit ću u pripremi za ovo nadmetanje. U junu ove godine učestvujem na Svjetskom prvenstvu u Italiji, a nakon toga slijede četiri trke Svjetskog kupa koje će se održati u Austriji. Treniram svakodnevno na Vrbasu. Ta rijeka idealna je za kajak spust. To pokazuju i takmičenja koja će se održati u budućnosti. Smatram da vrhunski sport ima izuzetno visoke kriterije i ovakvi testovi i pregledi trebali bi biti česti kako bi takmičar mogao napredovati“, naglašava Darko.

Potom je podvukao svoje uspjehe.

"Najbolje rezultate ostvario sam prošle godine na trkama Svjetskog kupa. Prva trka održana je u Banjoj Luci gdje sam zauzeo 5. mjesto u klasiku. Druga trka je održana u Italiji u Valtelini gdje sam u klasiku bio 10. U sprintu sam u finalu zauzeo 13.mjesto. Na kraju u generalnom poretku Svjetskog kupa zauzeo sam 8. poziciju. Izuzetno sam zadovoljan rezultatima jer do sad Bosna i Hercegovina nije nikad imala kajakaša među prvih deset u Svjetskom kupu", dodaje Savić.

Na kraju je najbolji bh. kajakaš istakao kako popularnost ovog sporta u našoj zemlji raste iz godine u godinu.

"BiH je na dobrom putu. Svjetska i Evropska kajakaška Federacija je vidjela naš potencijal i odredila da BiH i Banja Luka budu u naredne tri godine centar kajak i kanu sporta. Ove godine bit će održano Evropsko prvenstvo za juniore. Sljedeće organizujemo Evropsko prvenstvo za seniore i 2016. Svjetsko prvenstvo za seniore. Mislim da su ovakve trke idealna da se ljudima približi ovaj sport. Naravno, gdje se god okrenemo u BiH su rijeke koje su idealne za kajak na divljim vodama”, zaključio je Savić.