12-godišnjak
669

Danin Jusko je najmlađi bh. alpinista koji se popeo na Mont Blanc

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danin Jusko je član bosanskohercegovačke ekspedicije koja se danas uspješno popela na Mont Blanc, najviši planinski vrh na Alpama, čime je postao najmlađi alpinista iz BiH kojem je to uspjelo.

"Prilikom izlaska iz voza na Nid d'Aigle na 2.372m/nv, odakle se kreće na uspon Gouter rutom, morali smo zamoliti službeno osoblje da nam dozvole da vodimo Danina, rekli su da je mozda premlad za uspon ne znajući koliko je odlučan da izađe na vrh", napisao je na Facebooku Tomislav Cvitanušić, član delegacije koja se popela na Mont Blanc.

Njegova hrabrost, čelicna volja i upornost su fascinantni kada se zna da Danin ima svega 12 godina. Danin je i član akademije borilačkih vještina Bushido.

"U jednom trenutku na 4.550 metara nadmorske visine mu je bilo toliko hladno i toliko je bio iscrpljen da se razmatrala opcija prekida uspona i povratka u dom Gouter. Danin nije želio da se vrati, insistirao je da idemo dalje, par grijača u rukavicama su bili od pomoći, a planina ga je na vrhu nagradila svojim sunčanim zagrljajem", kazao je Cvitanušić.

Nakon prošle godine i prve žene iz BiH na vrhu Matterhorna, u ovoj godini BiH je dobili namlađeg alpinistu na vrhu Mont Blanca.

Veliku ulogu u pripremama za ovaj uspon imala je sarajevska škola alpinizma na čelu s Muhamedom Gafićem Muhamedom i Samirom Mehićem.

Ovaj sjajni tim iz BiH sačinjavali su, Izet Radžo, Tomislav Cvitanušić, alpinisti Skandrić Ermin, Mima Vasić Danin i Ismir Jusko.