sport
0

Danas počinje Roland Garros

Klix.ba
Današnjim susretima prvog kola počinje drugi Grand Slam turnir sezone - Otvoreno prvenstvo Francuske 2003, poznatiji kao Roland Garros.

Jedan od glavnih favorita za osvajanje ovog prestižnog turnira je 33-godišnji Andre Agassi. Andre zna koliko će biti teško osvojiti Roland Garros, ali također zna da ima najmanje dvije prednosti koje njegovi mlađi protivnici nemaju, a to su iskustvo i velika podrška francuske publike. Agassi, koji je u finalu Roland Garrosa igrao 1990. i 1991., a osvojio ga 1999. godine, postavljen je za drugog nositelja turnira.

Francuzi se nadaju da će se 15. nositelj Brazilac Gustavo Kuerten, koji je prošle godine dogurao do 4. kola i zaustavljen zbog operacije kuka, moći vratiti u formu koju je imao kada je osvojio titule 1997., 2000. i 2001. godine.

Branilac naslova je Španac Albert Costa, koji je postavljen za 9. nositelja. Nikoga ne bi iznenadilo da njegovi sunarodnjaci Carlos Moya, koji je osvojio Roland Garros 1998. godine i Juan Carlos Ferrero osvoje Roland Garros. Ne možemo zaboraviti još jednog Španca, Felixa Mantillu, koji je u maju ove godine sjajnom igrom osvojio ATP turnir u Italiji.

Domaća publika najviše očekuje od Sebastiena Grosjeana, polufinaliste iz 2001. godine i četvrtvfinaliste iz 2002.

Prvi nositelj je Australac Lleyton Hewitt kojemu neće biti nimalo lako da opravda očekivanja.