Noćas u Miamiju
15

Dan kad Amerika stane: San Francisco i Kansas City u 54. Super Bowlu

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Sjedinjene Države imaju praznika, neradnih dana i raznih svetkovina, ali s prvom nedjeljom u februaru ništa se porediti ne može. Tad sve stane, tu večer nema drugih dešavanja i sve oči uprte su u finalnu utakmicu NFL-a. Noćas u pola sata iza ponoći na Hard Rock stadionu u Miamiu sudaraju se San Francisco 49ersi i Kansas City Chiefsi.

Američki fudbal je takav, tačnije pravila NFL-a, da nikad nema dileme da li su u finalu najbolje ekipe. Nakon 16 okršaja u regularnoj sezoni i doigravanja u kojem se igra na jednu pobjedu do finala mogu doći samo dva najbolja tima iz dvije konferencije, AFC-a i NFC-a. To su bez sumnje ove godine 49ersi i Chiefsi.

Kyle Shanahan (Foto: EPA-EFE)
Kyle Shanahan (Foto: EPA-EFE)

Iza San Francisca je furiozna sezona. Uzeli su prvu poziciju u NFC-u, a u dvije utakmice playoffa uvjerljivo su nadvisili Vikingse i Packerse. Ovi 49ersi majstorsko su djelo njihova mladog trenera Kylea Shanahana, napadačkog gurua, kojeg se sjećamo još dok je bio ofanzivni koordinator Atlanta Falconsa.

Shanahan je miksajući različite filozofije uspio izvući maksimum iz dodavača Jimmyija Garoppoloa. Pažljivo složen napad u kojem najvažnije uloge imaju ponajbolji tight end i fullback lige, George Kittle i Kyle Juszczyk, dodatno je osnažen u sred sezone kad im je Shanahan iz Denvera doveo sjajnog hvatača i već pomalo veterana Emmanuela Sandersa.

Slavlje SF-a (Foto: EPA-EFE)
Slavlje SF-a (Foto: EPA-EFE)

Odbrana je jako dobra, ali logično nije na nivou napada. Njom dominira, koliko igrom, toliko i frizurom, još uvijek odlični Richard Sherman. Sherman je ranije velike stvari radio s opjevanom zadnjom linijom Seattle Seahawksa, popularnim "Legion of Boom".

Nasuprot mladom Shanahanu stoji trenerska legenda Andy Reid, možda i najbolji NFL trener svih vremena koji nije osvojio Super Bowl. Reid vjerovatno ranije nije bio ni bliže, od onog što ima večeras, kad sa svojim Kansas City Chiefsima treba odigrati samo ono što njegova ekipa i realno može.

Andy Reid (Foto: EPA-EFE)
Andy Reid (Foto: EPA-EFE)

Chiefsi žive i umiru sa svojim mladim quarterbackom Patrickom Mahomesom. U njegovim rukama i nogama vjerovatno leži tajna cijele utakmice. Shanahanova šematika je velika snaga 49ersa, ali on nema igrača kakav je Mahomes, toliko talentiranog i nepredvidljivog.

Velike stvari očekuju se od sjajnog hvatača Tyreeka Hilla i tight end Travisa Kelcea. Bez ovog trojca, ali i dvije velike utakmice Tennessee Titansa u doigravanju, Ried i Chiefsi, realno, ne bi ni mogli proći kroz nikad jači AFC.

Patrick Mahomes (Foto: EPA-EFE)
Patrick Mahomes (Foto: EPA-EFE)

Super Bowl je uvijek spektakl, a za one kojima američki fudbal nije primaran, pažnju će privlačiti Jennifer Lopez i Shakira, za koje je rezervisana pauza u poluvremenu. Himnu će prije početka utakmice otpjevati Demi Lovato.

Događaj godine u Americi ovaj put prenosi Fox, a ako ste se željeli reklamirati u toku prenosa ovoj tv kući trebali ste platiti 5,6 miliona dolara za 30 sekundi prostora.

Od svih gradova Super Bowl se najviše puta odigravao baš u Miamiju, za šta su najzaslužnije povoljne vremenske prilike u februaru. Hard Rock stadion poslije zadnjeg renoviranja najviše od svih NFL zdanja podsjeća baš na evropska.

Shakira i Jennifer Lopez nastupaju u poluvremenu (Foto: EPA-EFE)
Shakira i Jennifer Lopez nastupaju u poluvremenu (Foto: EPA-EFE)

Po kladionicama blagi favorit je Kansas City, ali mogli biste slaviti ako koju marku uložite na sjajne 49erse.

Ako nikad ranije nista gledali američki fudbal ili ste mišljenja da je to samo bezvezno udaranje, Super Bowl je prava prilika da shvatite da niste upravu. Ako ni to ne pomaže, i ako J.Lo i Shakira u poluvremenu nisu dovoljne, onda vjerovatno trebate ostati budni makar da vidite prelijepu Foxovu reporterku Erin Andrews. Nikad ne znate gdje se krije ljubav.