U toku je veliki poduhvat
14

Cvitanušić nastavio uspon na Mount Everest, podijelio je bajkovite kadrove 12. dana

D. P.
Sjajni prizori iz Azije (Foto: Facebook / Tomislav Cvitanušić)
Bosanskohercegovački alpinista i triatlonac Tomislav Cvitanušić nastavio je svoj put ka usponu na najviši svjetski vrh Mount Everest, a iza njega je 12. dan ovog vrlo zahtjevnog poduhvata.
Cvitanušić je posljednjeg dana marta krenuo iz Sarajeva u Aziju, gdje ga čeka jedan od najsloženijih zahvata s kojima se alpinisti mogu susresti, a to je uspon na Mount Everest.

Iza našeg uspješnog sportiste je 12 teških dana, a Cvitanušić događaje redovno dijeli sa svojim prijateljima i fanovima putem društvenih mreža.

Tako je bilo i danas, gdje je danas s ekipom imao nešto lakši dan u kojem je prikupljao snagu za naredne izazove te meditirao.

Cvitanušić je najavio i 45 dana bez sna, ali se i našalio da će po povratku u Sarajevo spavati isto toliko dana po 10 sati.

Za sutrašnji dan najavio je trening penjanja s opremom. Cvitanušić će se penjati zajedno s Phurbom Gjaljem Sherpom, koji se osam puta popeo na Mount Everest.

Siguran sam u sebe i svoju spremnost jer sam zaista ovom cilju posvećen već dugo. Dat ću sve od sebe da se zastava Bosne i Hercegovine zavijori na vrhu Mount Everesta i da učinim ponosnim sve građane i građanke naše zemlje, ali i da opravdam povjerenje svih onih koji su mi ga poklonili", poručio je Cvitanušić uoči polaska.

Inače, u svojoj bogatoj karijeri Cvitanušić je dosegao najviše vrhove četiri kontinenta: Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Evrope i Afrike, te čuveni Matterhorn, a Mount Everest trebao bi biti svojevrsna kruna.