sport
0

Collina ipak završava karijeru

NINA
Najbolji nogometni sudac svijeta, Talijan Pierluigi Collina na kraju sezone će završiti karijeru, uprkos najavama da bi se zbog njega mogao izmijeniti propis o obveznom penzionisanju arbitara koji navrše 45 godina.

Collina je 45. rođendan proslavio u februaru i prethodnih mjeseci se špekuliralo s mogućnošću da Udruženje nogometnih sudaca Italije i Nogometni savez Italije naprave presedan i omoguće mu suđenje još godinu dana.

Prema pisanju italijanske štampe, to se, međutim, ipak neće dogoditi. Collini će, kako se tvrdi, biti ponuđeno mjesto povjerenika za suđenje italijanske Serije A i Serije B, a takav dogovor je, navodno, već postignut sa sadašnjim povjerenicima Paolom Bergamom i Pierluigijem Pairetom.

Prema propisima Svjetskog nogometnog saveza (FIFA), Collina može suditi međunarodne utakmice do kraja ove godine, a predsjednik FIFA-e Sepp Blater danas je demantirao natpise da se razmišlja o proglašenju posebnog propisa koji bi Italijanu omogućio da vodi utakmice na Svjetskom prvenstvu 2006.

Prema riječima Blatera, Collina će najvjerojatnije biti ponuđeno da bude instruktor za novoimenovane međunarodne arbitre. Collina je utakmice u Seriji A počeo voditi 1991., a međunarodni sudac je postao četiri godine kasnije. U prethodnih deset sezona pet puta je službeno proglašavan za najboljeg suca svijeta.