Poginula prošle godine
64

Članice kalesijske Bosne nosit će dresove s likom najbolje odbojkašice Erne Sinanović

Piše: M. N.
Ženski odbojkaški klub "Bosna" iz Kalesije odlučio je napraviti nove dresove na kojima će biti lik Erne Sinanović, bivše odbojkaške reprezentativke BiH i članice ovog kluba koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 2. januara 2018. godine.

Podsjetimo, nesreća se dogodila oko 22 sata u Gornjim Vukovijama, na nekadašnjoj pomoćnoj pisti vojnog aerodroma Dubrave, koja je sada dio regionalnog puta Živinice - Međaš. Osim nje, poginule su i njene prijateljice Ajša i Ajiša Hamzić. Tragediju svi pamte, a na dan njihove sahrane je proglašen Dan žalosti u Kalesiji koja i danas žaluje za izgubljenim životima.

O Erni i danas ljudi iz Kalesije imaju samo riječi hvale i kažu da je upravo zahvaljujući njoj odbojka bila toliko zastupljena u ovom mjestu. Istakli su da je bila i veliki čovjek te da je uvijek svima pomagala, a pogotovo mladim odbojkašicama koje su igrale u njenom klubu.

Odbojkašice ŽOK Bosna odlučile su kreirati dresove s njenim likom koje će nositi na budućim takmičenjima.

Početkom januara održan je i prvi memorijalni turnir Erna Sinanović na kojem su učestvovali odbojkaški klubovi u kojima je nekada igrala - ŽOK Polo Kalesija, OK Kula Gradačac i ŽOK Bosna Kalesija. Osvojila je sve što se moglo osvojiti. Sportski savez Bosne i Hercegovine posthumno joj je dodijelio priznanje, a tokom života proglašena je za sportistkinju godine u Kalesiji i Gradačcu.

O njenom životu i uspjesima snimljen je i film pod nazivom "Erna" u kojem sa suzama u očima govore njena porodica, prijatelji i saradnici.

Erna je rođena 1982. godine. Svoju odbojkašku karijeru započela je u redovima kalesijske Bosne, u čijem dresu je i okončala svoju uspješnu karijeru. Kao tinejdžerka je počela trenirati u OK Bosna Kalesija, da bi 1997. godine prešla u novoosnovani OK "Polo". S ovom ekipom osvaja Ligu i Kup BiH, nakon čega prelazi u OK "Kula" Gradačac gdje ponavlja ove uspjehe. Poslije toga vratila se u mladu ekipu ŽOK "Bosna" Kalesija s kojom je uspjela izboriti Premijer ligu BiH.

Ukopana je u mjestu Miljanovci u Kalesiji.