Čeka se potvrda
19

Član MOK-a otkrio: Već je dogovoreno, Olimpijske igre u Tokiju će biti odgođene

F. Z.
Olimpijske igre bit će odgođene (Foto: EPA-EFE)
Olimpijske igre bit će odgođene (Foto: EPA-EFE)
Član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Dick Pound rekao je kako će Olimpijske igre u Tokiju biti odgođene najvjerovatnije za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa, javio je USA Today.

Član MOK-a je istaknuo kako će Igre vjerovatno biti održane 2021. godine, ali da će detalji biti poznati u narednim danima.

"Prema informacijama koje ima MOK, odlučeno je da se Olimpijske igre u Tokiju odgode. Detalji još uvijek nisu definisani, ali igre neće početi 24. jula kada je planirano, toliko znam", rekao je Pound.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach jučer je istaknuo kako je ova organizacija u saradnji s Vladom Japana počela razmatranje opcija o odgađanju Olimpijskih igara u Tokiju, ali je istaknuo kako one neće biti u potpunosti otakazane.

Španski mediji su, pozivajući se na izvore u Olimpijskom komitetu Španije, izvijestili kako se razmatraju tri opcije: Pomjeranje OI za jesen 2020. godine, održavanje na ljeto 2021. godine i održavanje na ljeto 2022. godine.

Australija i Kanada su nakon ovih izjava čelnika MOK-a objavile kako njihovi sportisti neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Planirano je da igre budu održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine.