sport
831

Cijeli svijet je čuo za Leptira i drugare: Na prvom takmičenju preplivali olimpijski bazen

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na Olimpijskom bazenu Sarajevo danas je vladalo veliko uzbuđenje. Djeca s različitim vrstama invaliditeta Plivačkog kluba Spid prvi put su se takmičila u plivanju. Ismail Zulfić, kojeg drugari zovu Leptir, i njegovi brojni prijatelji poput malih profesionalaca su preplivali veliki bazen.

Roditelji, djeca, treneri i prijatelji su bili jako uzbuđeni i jedva su čekali da takmičenje počne. Svako dijete je nagrađeno velikim aplauzom, a roditelji, dede, nane i drugi članovi rodbine i prijatelji navijali su sve vrijeme.

"Čitav svijet je čuo za ovaj plivački klub i za mog Ismaila. Bio je jako uzbuđen i jedva je čekao da vidi šta znači to takmičenje. Za samo nekoliko mjeseci ostvario je nevjerovatan napredak. Nismo očekivali da će se tako brzo desiti i sada je potpuno samostalan u vodi, a to nisam ni sanjala. Voli da radi i najsretnije je kada mu trener kaže da mu pomogne u nečemu jer se tada osjeća korisnim", kazala je Ismailova majka Elmina Zulfić.

Ovo je prvo takmičenje i za petogodišnju Iris koja nema jednu šaku. Majka Dijana je bodrila svoju mezimicu "punim plućima".

"Plivački klub Spid je za nas porodica i to mnogo znači. Djeca se druže i presretna su. Osjećaju se slobodno i jednaki sa svima. Iris je jedva čekala da dođe ovaj dan", rekla je majka Dijana Brozek.

Petogodišnja Iris s nestrpljenjem je čekala da prozovu njenu grupu kako bi skočila u bazen.

"Volim da se družim sa svojim drugovima jer nam je ovdje lijepo. Najviše volim biti u malom bazenu jer skačemo", kazala je.

Trener Amel Kapo se duboko dirnut zahvalio svima koji su došli kako donatorima i sponzorima koji su omogućili da se ovo takmičenje održi.

"Posebno se zahvaljujem našim malim šampionima koji su tu. Tu su razne medalje koje mogu biti motivacija, a možda neko od njih bude i u Tokiju 2020. godine", rekao je Kapo.

Danas je predstavljena i nova himna PK Spid koju su otpjevali svi zajedno. Djeca su trčala prema bazenu i nasmijanih lica izlazila iz bazena. Među njima su djeca s poteškoćama u razvoju, s autizmom, bez dijelova tijela i s brojnim drugim invaliditetima, ali danas su potvrdila da su "u vodi svi jednaki", kao što je i moto ovog jedinstvenog kluba.

Bosnalijek, koji podržava PK Spid svih mjeseci, na kraju je pripremio veliko iznenađenje za dječicu i podijelio svima paketiće.

"Mi smo presretni što se održava ovo takmičenje, a iskoristili smo priliku što je u mjesecu darivanja da ih obradujemo. Za nas su svi pobjednici jer su preplivali bazen i želimo ih nagraditi", rekla je Jasmina Korda, glasnogovornica kompanije Bosnalijek.

Mali leptirovi su za samo nekoliko mjeseci naučili plivati poput malih profesionalaca i još jednom svima pokazali da je "samo nebo granica".