sport
2

Četiri učesnika paraolimpijskih igara na "Sarajevo Openu 2016"

Fena
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Odbojkaški klub invalida Fantomi od 26. do 28. maja u Sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu organizira 15. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci "Sarajevo Open 2016".

Na današnjoj press konferenciji je istaknuto da će turnir biti najjači do sada, jer su među učesnicima četiri reprezentacije koje će nastupiti na ovogodišnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Juaniru: Brazil, Rusija, Njemačka i Egipat. Osim ovih ekipa na turniru će još igrati selekcije Hrvatske i Turske, te ekipe Nyiregyhazi (Mađarska), Bayer (Njemačka) Hrabri (Hrvatska) i branilac naslova i domaćin OKI Fantomi.

Direktor OKI Fantomi Mirsad Mirojević kazao je da će klub na ovom turniru obilježiti 20.godišnjicu postojanja.

"Klub je osnovan krajem rata, 1995. godine, s ciljem da okupi ljude koji su u ratu ostali hendikepirani. Ni sami nismo slutili da ćemo kroz ovaj period ostvariti ovako velike rezultate. Fantomi su u proteklom periodu četiri puta bili evropski prvaci, pet puta prvaci BiH, dva puta pobjednici Kupa BiH, deset puta pobjednici Eurolige, te bili osvajači svih turnira koji nešto znače u svijetu. Pored toga klub je dao 12 bh. reprezentativaca koji su imali veliki doprinos u osvajanjima brojnih titula", kazao je Mirojević.

On je najavio da će prije turnira biti održana svečana skupština na kojoj će klub zahvaliti svim igračima koji su dali doprinos u afirmaciji kolektiva.

Trener OKI Fantoma Šefko Nuhanović rakao je da je konkurencija na ovogodišnjim "Sarajevo Openu" najjača do sada, ali da od svoje ekipe očekuje nastup u finalu.

"Momci su izuzetno motivirani, spremni i u dobroj formi. Nadam se finalu, a najveće konkurente imat ćemo u reprezentacijama Brazila, Njemačke i Rusije. Ovo nam je dobra prilika da igramo s tako jakim ekipama, posebno za četvoricu naših reprezentativaca kojiim će turnir poslužiti i kao priprema za paraolimpijske igre", kazao je Nuhanović.

Prvotimac Fantoma i reprezentativac Beniz Kadrić kazao je da će igači dati maksimum da osvoje turnir i tako uveličaju godišnjicu kluba.

Turnir počinje u petak u 17 sati, u subotu će se igrati susreti po grupama i polufinala, dok su u nedjelju na programu utakmice za plasman. U 12 sati će se igrati utakmica za treće mjesto, a u 14 sati finale.