sport
27

Cerić osvojila zlato, a Samardžić bronzu na Judo Grand Prixu u Zagrebu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić nastavile su donositi medalje s velikih međunarodnih takmičenja. Na Judo Grand Prix takmičenju u Zagrebu Cerić je osvojila zlatnu, a Samardžić bronzanu medalju.

Najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić, nakon neuspjeha na Olimpijadi u Riju uspjela se vratiti na pobjednički kolosijek i prvi put u karijeri osvojiti zlato na jednom Grand Prixu. Cerić je u kategoriji +78 kg superiorno došla do najsjajnijeg odličja, pobijedivši sve protivnice maksimalnim rezultatom. U finalu je slavila nad Njemicom Carolin Weiss, jednom od najboljih džudistkinja svijeta.

"Nakon neuspjeha u Riju uspjela sam ostati hladne glave i na Grand Prixu osvojiti zlato. Takmičenje je bilo teško, ali sam na kraju uspjela trijumfovati, što mi je posebno drago nakon svega što sam prošla u periodu nakon Olimpijade", kazala je Cerić na press konferenciji.

Turnir u Zagrebu boduje se za svjetsku ranking listu, na kojoj Cerić trenutno zauzima 11. mjesto, što je najbolji plasman jednog bh. takmičara uopće.

Mlada Aleksandra Samardžić, koja još ima pravo nastupa u konkurenciji juniorki, osvojila je bronzu u seniorskoj konkurenciji čime je potvrdila evropsku klasu. U kategoriji do 70 kg ostvarila je tri pobjede, a u meču za medalju savladala je Šveđanku Annu Bernholm.

"Put do medalje nimalo nije bio lagan. No, uspjela sam i ostvarila jedan od najboljih rezultata u karijeri" izjavila je Samardžić.

U Zagrebu je nastupio i jedan od najperspektivnijih bh. sportista Toni Miletić koji nastupa u konkurenciji kadeta do 18 godina, a u svom prvom nastupu na Grand Prixu upisao je jednu pobjedu. U prvom kolu bio je bolji od Litvanca Dorina Gotonoage.

"Zadovoljan sam jer je ovo bilo najveće takmičenje na kojem sam do sad nastupao. Mislim da sam tamo bio najmlađi takmičar. Zahvalio bih selektoru što mi je ukazao povjerenje" istakao je Miletić.

Selektor Branislav Crnogorac zadovoljan je rezultatima, a ističe da je reprezentacija BiH bila hendikepirana zbog izostanka povrijeđenih Haruna Sadikovića i Rijada Dedeića.

"Krenuli smo velikim koracima ka novim izazovima, koji su u konačnici olimpijske igre u Tokiju. Nakon relativnog neuspjeha u Riju vraćamo se na međunarodnu sportsku scenu s velikim rezultatima" naglasio je Crnogorac.