sport
18

Centralnoevropsko juniorsko prvenstvo: Bh. plivači oborili 11 nacionalnih rekorda

Klix.ba
Mlađa juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu od 11. do 13. decembra, koje se održavalo u mađarskom Hodmezovasarhelyju.

U konkurenciji devet zemalja i 133 takmičara naši plivači Nejla Karić, Hena Mešić, Iman Hadrović, Tarin Husić, Amar Šapčanin, Amer Voljevica, Bakir Hadžiahmetović, Ivo Marić, Dino Čengić i Abdulah Željo imali su odličan nastup i osvojili ekipno 7. mjesto uz 11 oborenih nacionalnih rekorda.

Nacionalne rekorde oborili su Nejla Karić u disciplinama 50, 100, 400, 800 m slobodno i 200 m delfin, Hena Mešić u disciplini 100 m leđno u mlađoj juniorskoj i juniorskoj konkurenciji i Amar Šapčanin u disciplini 100 m prsno u mlađoj juniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

U štafeti novi mlađi juniorski rekord BiH na 4x100 m slobodno postavili su Dino Čengić, Ivo Marić, Amer Voljevica i Bakir Hadžiahmetović. 

Prvenstvo je organizovano na vrhunskom nivou i bilo je probno za Evropsko juniorsko prvenstvo 2016. koje se održava na istom mjestu od 6. do 10. jula.