sport
0

Cavsi lako, Nuggetsi uz kontroverzu do 3-0 (v)

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Briljantna partija LeBrona Jamesa i šut za pobjedu Carmela Anthonyja obilježili su treće dvoboje doigravanja Clevelanda i Atlante, odnosno Denvera i Dallasa.

Pobjedom 97-82 u Philips Areni košarkaši Clevelanda postali su prva ekipa kroz NBA historiju koja je sedam uzastopnih utakmica u doigravanju slavila protiv svojih suparnika s dvoznamenkastom razlikom. Nakon što su se poigrali s Detroit Pistonsima u prvom krugu playoffa Istočne konferencije, Cavaliersi isto čine i s Atlanta Hawksima protiv kojih nakon subotnje utakmice imaju 3-0. Samo ih još jedna pobjeda dijeli od plasmana u konferencijski finale, a priliku da do nje dođu imat će u ponedjeljak, ponovno u Atlanti.

Predvođen nezaustavljivim Jamesom (47 poena, 12 skokova, osam asistencija) omjerom najbolji kolektiv sezone u ligi igra poput dobro podmazanog stroja i u ovom trenutku izgleda neranjivo. Pogotovo kada im je vođa tako nadahnut kao protiv Hawksa, kojima je tijekom 108 minuta provedenih u igri kroz tri utakmice ubacio 108 poena.

U utakmici u kojoj je dosuđen 61 prekršaj Dallas Mavericksi s pravom žale na sudački previd kojim je ekipi Denvera omogućen šut za pobjedu u trećoj utakmici polufinala Zapadne konferencije. Na njihovu žalost, Carmelo Anthony je bio neumoljiv točno sekundu prije kraja.

Igrali su se posljednji trenuci utakmice pri vodstvu domaćina 105-103, a Antoine Wright u dva je navrata prekršajem htio zaustaviti najistaknutijeg košarkaša Nuggetsa. Sudac najbliži spornoj situaciji bio je Mark Wunderlich, čija je zviždaljka ostala nijema.

Osim toga, pri prvome kontaktu s Wrightom Anthonyja je lopta, dok ju je vodio, pogodila u koljeno.

Malo će Mavericksima koji u seriji na četiri pobjede zaostaju 3-0 značiti stav NBA lige da je Wunderlich pogriješio ne svirajući prekršaj, situacija se promijeniti neće. Svu frustraciju nakon utakmice pokazao je i vlasnik ekipe Mark Cuban u ljutnji odgurnuvši jednog od kamermana, ali i pojedinci susreta koji su se umalo fizički obračunali u naletu bijesa i nemoći.

Uvod u utakmicu bio je primjetno nervozan, pa su Nuggetsi pogodili samo dva od uvodnih 17 pokušaja iz igre. Da se poraz ne svodi samo na zadnju loptu, priznao je i razigravač Mavericksa Jason Kidd ustvrdivši da je njegova ekipa odigrala slabu utakmicu što je isključiv razlog zaostatka u seriji koja već u ponedjeljak može biti okončana.

Tri su igrača na ovoj utakmici prebacila marginu od 30 poena. Unatoč svim osobnim problemima (zaručnica mu završila u zatvoru), Dirk Nowitzki djelovao je dovoljno smireno 33 koša i 16 skokova. Na njegovu nesreću ostala dvojica koja su prebacila 30 poena bili su iz suparničke ekipe - junak utakmice Anthony je postigao 31 uz osam skokova, a sjajni Chauncey Billups 32 u 106-105 pobjedi gostujuće ekipe.

NBA doigravanje, polufinala: Istočna konferencija

Atlanta Hawks (4) - Cleveland Cavaliers (1) 82-97 (Johnson 21p, 5s / James 47p, 12s, 8a, Ilgauskas 14p, 8s)

Cleveland vodi 3-0 u seriji

Zapadna konferencija

Dallas Mavericks (6) - Denver Nuggets (2) 105-106 (Nowitzki 33p, 16s / Billups 32p, 3s, 3a, Anthony 31p, 8s)

Denver vodi 3-0 u seriji

NBA