U Kini i Japanu
171

Brzoklizači Branković i Omeragić počinju kvalifikacione nastupe za plasman na Olimpijske igre

E. B.
Edin Branković i Tarik Omeragić
Edin Branković i Tarik Omeragić
Bosanskohercegovački brzoklizači Edin Branković i Tarik Omeragić će u oktobru i novembru nastupiti na prestižnim kvalifikacionim takmičenjima za plasman na Olimpijske igre 2022. godine u Pekingu.

Prvo takmičenje će biti Svjetski kup u Pekingu od 21. do 24. oktobra na kojem će nastupiti samo Omeragić s obzirom da Branković nije mogao ući u Kinu zbog strogih pravila vezanih za vakcinisanje.

Nakon Pekinga Omeragiću slijedi nastup u Svjetskom kupu u japanskoj Nagoji koji se održava od 28. do 31. oktobra, a Savez klizačkih sportova BiH ulaže velike napore da osigura Brankovićev nastup na tom takmičenju.

Nakon nastupa u Japanu, oba naša reprezentativca će u novembru nastupiti na Svjetskim kupovima u Debrecenu (Mađarska) od 18. do 21. i u Dordrechtu (Nizozemska) od 25. do 28..

Navedena četiri Svjetska kupa ujedno su i kvalifikaciona takmičenja za odlazak na Zimske olimpijske igre.

Po završetku ova četiri takmičenja, zbrajaju se rezultati i 32 najbolje rangirana brzoklizača kvalifikovat će se i nastupiti na Olimpijskim igrama 2022. godine.

Ovogodišnje kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama su četvrte u nizu za Edina Brankovića, a prve za Tarika Omeragića.

Do sada naša zemlja nije imala predstavnika u ovom sportu na Olimpijskim igrama.