sport
0

Brzoklizači BiH se takmičili na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track) u sastavu Ademir Babaić, Tarik Omeragić, Asmir Selimbegović, Mak Krstić, Samra Selimbegović i Fatima Omerhodžić sa selektorom Aleksandrom Đanešić, nastupila je na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje je od 7. do 9. marta održano u Erzurmu (Turska).

U konkurenciji najboljih brzoklizača svijeta (87 momaka i 66 djevojaka iz 38 zemalja), naši predstavnici imali su solidan nastup. Tarik Omeragić je imao najbolji. U trci na 500 metara ušao je u drugi krug i na kraju zauzeo 38. mjesto. Vrijedno je istaći da je Tarik popravio lični rekord na 500 metara za dvije sekunde, a na 1000 metara za tri sekunde.

U trci na 500 metara predstavnik Kazastana Denis Nikisha, koji je bio u grupi sa našim Tarikom, postavio je novi svjetski rekod koji iznosi 41,027 sekundi. Dobar nastup imao je i Ademir Babaić koji je također oborio lični rekord na 500 metara koji sada iznosi 44,901 sekundi. Asmir Selimbegović je prvog dana prvenstva, kližući štafetu imao težak pad od kog je zadobio povredu zbog koje nije mogao nastupati u nastavku takmičenja. Mak Krstić je imao korektan nastup u štafeti.

U ženskoj konkurenciji najvredniji rezultat imala je Samra Selimbegović na 1000 metara gdje je bila 46, dok je Fatima Omerhodzić zauzela 59 mjesto. Fatima je sedam dana pred odlazak na takmičenje imala nezgodan pad na treningu tako da je na prvenstvo otputovala sa tri šava.

Posebno naglašavamo takmičarski duh i upornost naših reprezentativaca koji su uprkos svim padovima, povredama i tremi uspješno parirali svjetskoj eliti.

Nastupom naših reprezentativaca Savez je zadovoljan jer su u konkurenciji najboljih brzoklizača svijeta koji imaju maksimalnu podršku države i veliki budžet za pripreme i nastupe, postigli dobre, a pojedini i odlične rezultate.