sport
0

Bronzana medalja za Amela Mekića

FENA
Najbolji bosanskohercegovački judista Amel Mekić osvojio je bronzanu medalju na turniru Svjetskog kupa održanog prošlog vikenda u Rimu.

Ovaj turnir ujedno je bio i kvalifikacijski za olimpijsku normu, tako da je Mekić upisao prve značajne bodove za nastup na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.

Nakon neuspjeha sa prethodno održanog Evropskog prvenstva, prije svega zbog lošeg žrijeba, Mekić je u Rimu potvrdio visoku klasu u konkurenciji najboljih takmičara svijeta.

Na putu do bronze Mekić u kategoriji do 100 kg zabilježio je pet pobjeda, savladavaši maksimalnim rezultatima 10:0 između ostalih i aktualnog evropskog prvaka otprije 20 dana u Beogradu, Mađara Danijela Hadfija, bivšeg svjetskog prvaka i bronzanog sa zadnjeg EP Francuza Frederica Demontfaucona, te bivšeg evropskog i svjetskog juniorskog prvaka Engleza Petera Cousinsa. Jedini poraz Mekić je doživio od pobjendika turnira - Azerbejdžanca Movluda Miralijeva.

„Na Svjetskom kupu dao sam sve od sebe. Bio sam veoma motiviran, poslije par neuspjelih nastupa na prethodnim takmičenjima koji su bili djelimično posljedica sportskih povreda i lošeg žrijeba, na takmičenju u Rimu nije više bilo prostora za novi neuspjeh, skoncentrirao sam se maksimalno uložio sve svoje mogućnosti. Drago mi je da je poslije ovog ostalo vrlo malo mojih rivala u svijetu koje do sada nisam pobjeđivao. Sada je gotovo izvjesno da ću se domoći olimpijske norme“, kazao je Mekić.

Selektor reprezentacije i Mekićev trener Branslav Crnogorac ističe da je ovaj uspjeh prvi vjesnik da će njegov pulen ostavriti cilj i izbroiti nastup u Pekingu.

"Kvalifikacioni ciklus se dalje nastavlja, nema opuštanja niti euforije. Kao i uvijek finansijska sredstva su i dalje nedostatna za sve nastupe i pripreme, ali uz bolju finansijsku potporu sve skupa bi moglo biti i još bolje“, kazao je Crnogorac.