sport
0

Bronza bh. karatistkinjama u Talinu

Sarajevo-x.com
43. evropsko seniorsko karate prvenstvo održano je u Talinu od 3. do 5. maja, a bh. reprezentativka Merima Softić je drugog dana takmičenja osvojila srebrenu medalju u apsolutnoj kategoriji.

U prvom kolu pobjedila je efektno 3:1 predstavnicu Turske Aras, potom predstavnice Francuske i Slovačke. U odlučujućem polufinalnom meču Merima je, nakon rezultata od 0:1 pretpjela jak udarac od Njemačke reprezentativke i nije mogla nastaviti borbu. U skladu sa pravilima, proglašena je pobjednicom, te je direktno ušla u finale, ali nije imala pravo daljnjeg nastupa na Europskom prvenstvu.

Posljednjeg dana takmičenja bh. takmičarke su osvojile bronzanu medalju u ekipnom nastupu. Djevojke u sastavu Arnela Odžaković, Lejla Ferhatbegović, Mirsada Suljkanović i Una Halilagić sjajnim su se borbama plasirale u polufinalni dio takmičenja i osvojile bronzanu medalju, javljaju iz karate kluba "Bushido".

U prvom kolu su pobijedile Grčku 2:0, potom na poen razliku Tursku 1:0, te Slovačku nakon jednakog broja bodova i održanog ekstra meča na poen razliku. Izuzetno bitan ekstra meč efektno je riješila Arnela Odžaković rezultatom 7:1.

U polufinalnom meču naše reprezentativke su poražene od predstavnica Italije rezultatom 2:1, a u posljednjem odlučujućem meču pobjedile su reprezentaciju Češke i po četvrti put uzastopno okitile se evropskim odličjem.

Muški tim, u sastavu Oliver Mandarić, Admir Zukan, Mensur Cakić, Alen Kupusović i Adnan Hadžić u prvom kolu je pobjedio reprezentaciju Crne Gore 3:1 ali je u drugom kolu poražen od reprezentacije Azerbejdžana i time je izgubio pravo daljeg nastupa.