sport
0

Britanski mediji očarani ceremonijom Oskarovca Boylea

FENA
Veličanstvena ceremonija otvaranja Olimpijskih igara 2012, koja je održana sinoć u Londonu, prepunila je naslovne stranice novina i časopisa u Velikoj Britaniji.

Sudeći po listu Times, ceremonija otvaranja, koju je režirao dobitnik "Oskara" za film "Slumdog milionaire" i režiser kultnog filma "Trainspotting" Danny Boyle, bila je remekdjelo, dok Daily Telegraph piše kako je "Boyle doživio čarobnu noć".

Daily Telegraph također piše da se Boyle s velikom pažnjom pripremao za ceremoniju otvaranja, proučavajući britansku historiju, duh i humor.

List Daily Mail navodi kako je najljepši dio večeri bilo paljenje olimpijske baklje od sedam mladih sportista.

Ceremoniju otvaranja pod nazivom "Ostrvo čuda" putem malih ekrana u Ujedinjenom Kraljevstvu pratilo je približno 27 miliona ljudi, a u svijetu više od milijardu. Ceremoniji je prisustvovao i premijer Turske Redžep Tajip Erdoan sa suprugom Eminom te brojni svjetski državnici, prenijela je agencija Anadolija.

Kraljica Elizabeta II posjetila je danas Olimpijski park kroz koji su je proveli predsjednik Organizacionog komiteta OI u Londonu (LOCOG) Sebastian Coe te gradonačelnik Londona Boris Johnson. Oni su upoznali kraljicu sa detaljima ovog sportskog centra.