Svaka čast!
426

Britanac imao pet posto šansi da preživi, a sada osvojio zlato na Paraolimpijskim igrama

N. K.
Andrew Small (Foto: Twitter)
Andrew Small (Foto: Twitter)
Paraolimpijski tim Velike Britanije proslavio je 24. i 25. zlatnu medalju na Igrama u Tokiju nakon što je Andrew Small odnio pobjedu u finalu utrke u invalidskim kolicima na 100 metara, dok je Phoebe Paterson Pine osvojila prvo mjesto u streličarstvo.

Small, koji je prije pet godina u Riju osvojio bronzu, počeo je munjevito i nije se ni osvrnuo dok nije prošao kroz cilj.

Njegov najveći rival bio je branitelj naslova Ahmada Almutairi iz Kuvajta, ali brži početak Smallu je dao kontrolu pa je pobijedio u vremenu od 17,73 sekunde.

"Rođen sam 1993. godine s težinom od samo 600 grama. Imao sam pet posto šansi za život. Doći ovdje je ludo", rekao je za BBC 28-godišnjak kojem je trenutno stanje posljedica oštećenja živaca koje ga pogađa i psihički i fizički.

"Gledati Igre u Londonu 2021. godine, inspirisati se Davidom Weirom i Hannahom Cockroftom, a zatim biti u Riju četiri godine kasnije bilo je pomalo čudno. Slično je i s ovim, pogotovo s obzirom na to da se Igre nisu trebale dogoditi. Ponekad se moram uštipnuti", dodao je Small.

Inače, 23-godišnja Paterson Pine, koja je debitovala na Paraolimpijskim igrama u Japanu, pobijedila je bez svog najvećeg skora u posljednjoj rundi, ali je i to bilo dovoljno da bude bolja od čileanske protivnice Mariane Zunige Varele.