Na sunčanoj Floridi
5

Brazilke i Amerikanci pobjednici prvog ovogodišnjeg Major Series turnira u odbojci na pijesku

Klix.ba
Proteklog vikenda u Fort Lauderdaleu na Floridi je održan prvi ovogodišnji Major Series turnir u odbojci na pijesku.

Svoju prvu pobjedu pred domaćom publikom odnijeli su Nick Lucena i Phil Dalhausser, dok su kod žena najbolje bile Brazilke Barbara Seixas i Fernanda Berti Alves.

Dok je najveći dio Evrope bio okovan ledom, snijegom i arktičkim temperaturama, u Fort Lauderdaleu na Floridi (SAD) od 27. februara do 4. marta najbolji svjetski odbojkaši i odbojkašice na pijesku uživali su u savršenom sunčanom vremenu na 30 stepeni.

U konkurenciji muškaraca, iskusni domaći dvojac Lucena i Dalhausser oduševio je publiku u prepunoj Red Bull Beach Areni, pobijedivši u finalnom meču srebrne s Olimpijade 2016, Italijane Paola Nicolaia i Daniela Lupa (21:12, 21:17). Bronza je pripala Latvijcima Aleksandrsu Samoilovsu i Janisu Smedinsu.

Za Amerikance je ovo bila "treća sreća" na domaćem pijesku, nakon drugog mjesta 2015. i trećeg 2017. godine.

"Ovo je sjajno, ostvario mi se san da pobijedim ovdje pred svim mojim prijateljima i porodicom. Pobijedili smo odličan tim, a kada imate Phila, najboljeg blokera na svijetu, to je odlučujuće", rekao je Lucena, koji je odrastao u Fort Lauderdaleu i na ovom istom pijesku počeo igrati odbojku.

U konkurenciji žena Brazilke su ponovo bile neprikosnovene, pa se drugu godinu zaredom gledalo brazilsko finale, u kojem su Barbara Seixas i Fernanda Berti Alves bile bolje od dvojca Taiane De Souza Lime i CarolineHorta Maximo (21:16, 21:13). Bila je to prva pobjeda za Seixas i Berti Alves na jednom Major Series turniru. Domaća publika morala se zadovoljiti bronzom Brooke Sweat i Summer Ross.

"Moja saigračica je bilo odlično raspoložena, kao i ja. Mislim da smo naučile da se nikad ne trebamo predati i da se fokusiramo na svaki poen. Zato toliko volim ovaj sport. Zato vičem i vrištim - zaista sam sretna", rekla je Seixas, srebrna s Olimpijade.

Beach Volleyball Major Series sa sunčane Floride putuje do švicarskih Alpa, gdje će domaćin narednog turnira biti Gstaad od 10. do 15. jula.