sport
7

Brazilci predstavili olimpijsku baklju i obećali Olimpijadu za historiju

Klix.ba
Brazilska predsjednica Dilma Rousseff predstavila je izgled baklje koja će se koristiti na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Janeiru.
Foto: EPA
Foto: EPA

Kazala je da će ove igre donijeti čast i ponos njenoj zemlji, te istakla kako se nada da će Brazil na pravi način odgovoriti izazovu organizacije takvog događaja te da će on proteći sigurno i uspješno.

Dvanaest hiljada ljudi odabrano je da dogodine nosi olimpijsku baklju kroz 300 brazilskih gradova.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Sada smo na 399 dana od otvaranja Igara, a tog 5. augusta oči cijelog svijeta koje će biti uprte u nas posmatrat će paljenje svečanog plamena", istakla ja predsjednica na ceremoniji u Braziliji.

Baklja će krenuti iz glavnog grada Brazila u maju, a na stadion Maracana u Riju stići će u augustu, piše BBC. Svaka od odabranih osoba nosit će je 300 metara.

Rousseff je kazala da će organizatorima prioritet biti sigurnost i pozvala sve fanove koji su Brazil posjetili prošle godine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu da to učine i dogodine na Olimpijadi u Riju.

Članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ne kriju bojazan zbog odugovlačenja s radovima na olimpijskim borilištima i popratnim objektima, a drugi veliki problem je i zagađenost vode u zaljevu Guanabara, gdje se trebaju održati takmičenja u sportovima na vodi.

Ipak, predsjednica tvrdi da će sve ovo biti na vrijeme riješeno i obećava: "Priredit ćemo Olimpijadu za pamćenje".

Foto: AFP
Foto: AFP

Rio de Janeiro će biti prvi južnoamerički grad domaćin Olimpijskih igara.