sport
2

Brazil Olimpijadu spašava pozajmicom od 900 miliona dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru ostalo je nešto više od mjesec dana, a vlada Brazila napokon je odobrila pozajmicu od 2,9 milijardi reala, što je oko 900 miliona američkih dolara, kako bi osigurala isplatu radnicima koji su zaduženi za osiguranje Igara.

Policiji nisu isplaćeni prekovremeni sati posljednjih šest mjeseci, a novca je ponestalo čak i za gorivo u policijskim automobilima.

Rio daje sve od sebe da pokaže svijetu da je spreman biti dostojan domaćin Ljetnih olimpijskih igara koje počinju 5. augusta. Međutim, organizatori se susreću s mnogobrojnim problemima.

Jedan od posljednjih jeste i pronalazak raspadnutog ljudskog leša ispred Olimpijske arene za odbojku na pijesku, na Copacabani.

Nekoliko atletičara je opljačkano usred dana, tokom kondicionih priprema, a još uvijek postoji i bojazan od Zika virusa u ovoj tropskoj državi.

Nedavno se dogodila i pucnjava u jednoj od bolnica koje su predviđene za posjetioce Igara, a linija metroa, koja bi trebala povezati centar Rija s Olimpijskim centrima, nije dovršena.

Zvaničnici stoje pri konstataciji da će sve biti spremno na vrijeme, a brazilski predsjednik za CNN je izjavio da će tokom Igara na ulicama biti prisutno 85 hiljada policajaca i vojnika.

Rio se nalazi se u ekonomskoj krizi, kao i cijela država, najvećoj još od '30-ih godina prošlog stoljeća, a njihova ekonomija uveliko zavisi od nafte, čija je cijena značajno opala tokom protekle dvije godine.