Brzo klizanje
171

Branković i Omeragić nastupili na EP u Njemačkoj, postavljen državni rekord

Klix.ba
Bh. reprezentativci Edin Branković i Tarik Omeragić ovog su proteklog vikenda uz podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine nastupili na Evropskom prvenstvu u Dresdenu u Njemačkoj. Tim lider je Aida Branković.

Edin je prvog dana imao jako dobar nastup na 1. 500 i 1.000m. Jedna pozicija mu je nedostajala za polufinale na 1.500 m (4. od 7 takmičara u utrci). Na 1.000 m je također jako dobro klizao, ali rezultat nije registrovan jer je dobio penal - DQ zbog neadekvatnog blokiranja.

Tarik je dobro krenuo na 1.500 m, ali nije imao sreće, proklizao je u gužvi i pao. Na 500 m dobio je "pogrešan start", što je prema novim pravilima automatska diskvalifikcija.

S obzirom da mu je ovo prvo veliko takmičenje u seniorskoj kategoriji, naročito sada u olimpijskoj sezoni, razumljivo je da osjeti pritisak. Na 1.000 m je lijepo klizao i bio blizu ličnog rekorda. Osvojio je 36. mjesto.

Drugog dana, u trci na 1.500 m Edin je bio drugi te je na kraju završio na 25. mjestu, dok je Tarik bio četvrti, što je bilo dovoljno za 41. mjesto na toj distanci.

Na 500 m je Edin osvojio prvo mjesto u svojoj utrci, postavivši novi državni rekord koji sada iznosi 0:43,163. Novi rekord je za 0,4 sekunde bolji od prethodnog.