{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Braća Kerim i Zaim Imamović ostvarili "san o letenju": Paraglajding stigao i u Goražde

14.1.2018. u 07:46
37
20
Braća Kerim i Zaim Imamović ostvarili "san o letenju": Paraglajding stigao i u Goražde
37
Zahvaljujući braći Zaimu i Kerimu Imamoviću iz Ilovače kod Goražda, velikim zaljubljenicima u paraglajding, ovaj ekstremni sport koji je sve popularniji u BiH, stigao je i u grad na Drini. Jedrenje padobranom Zaimu i Kerimu postalo je neizostavni dio života, a njihov san o letenju iznad prekrasnih predjela ovog dijela BiH se konačno ostvario.
Zaim je 22-godišnjak koji se oduvijek zanimao za okoliš pa je tako i završio Srednju školu za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu. Priča nam da su "san o letenju" odlučili ostvariti nakon brojnih pregleda različitih snimaka na internetu. Ova ideja ih je privukla pa nisu mnogo čekali na realizaciju.

"Na internetu smo vidjeli letače i to je ostavilo veliki utisak na nas. Prvi put je to bilo u augustu kada smo kupili polovnu opremu i vrlo brzo imali i svoj prvi let. Dopalo nam se, sjajno je. Za nekoliko dana smo kupili još jednu polovnu opremu, jer je nova preskupa, i tako je počelo", priča Zaim.

Svaki početak je težak pa su braća pretrpjela i strahove od letenja, ali i pritiske roditelja. Ipak, želja za letenjem bila je jača od svega. Iako je riječ o ekstremnom sportu koji potiče adrenalin, mnogima, kažu, izaziva i strah, no to nije smetnja da paraglajding postaje sve popularniji.

"To jeste intenzivan strah u početku, ali vremenom, kad već imate vještine, taj strah nestaje, a vi uživate u ljepoti slobodnog letenja. Mi smo strah prebrodili i jedino imamo jaku želju za letenjem i uživanjem. Svaki dan pratimo vremensku prognozu i kad je dobro vrijeme nastojimo taj dan maksimalno iskoristiti za jedrenje na padini, desant letove. Paraglajding je sport kojim ćemo se uvijek baviti jer je pun uživanja i adrenalina", priča oduševljeno 18-godišnji Kerim Imamović.

Mladići su najprije letjeli iznad Ilovače i Prače, a potom su odlučili letjeti i iznad Goražda. Utisci su fantastični, a osjećaj fenomenalan.

"Imali smo mali let od 15 minuta. Taj osjećaj se ne može opisati, to se može samo doživjeti. Pogled na Drinu i naš grad je prelijep, to je divan doživljaj, neprocjenjivo", priča Kerim.

Posebno im je drago što paraglajding postaje sve popularaniji među mladima. Ipak, baviti se ovim sportom i nije tako jednostavno jer je prije svega skup.

"Ima puno samostalnih pilota kao što smo mi, koji lete iz ljubavi prema ovom sportu. Mnogi se bave različitim sportovima, ali ovo je u Goraždu nešto novo i izazovno. U početku nam roditelji nisu dozvoljavali, brinuli su jer je opasan sport, ali kako je naša želja rasla nisu nas mogli spriječiti, prihvatili su našu odluku i to nas dodatno čini sretnima", ističe Kerim.

Dodaje da su njihovi prijatelji oduševljeni.

"Mnogi imaju želju da ovo probaju i pitaju nas da ih učimo. Mi to naravno ne možemo raditi jer za to imaju škole i profesionalci koji se bave tim. Mi smo ovo sami naučili uz pomoć interneta i na vlastitu odgovornost. Uslovi za bavljenje ovim sportom su solidni. Nemamo baš idealne uslove za start ili poletište, teško nađemo mjesto odakle možemo poletjeti, ali ljeti je idealno, jer tada termika radi i dozvoljava duže jedrenje. Moguće je da jednog dana ovdje bude i klub, ako bi se izdvojila sredstva za klub, licence i ako bi se našli ljudi da to pokrenu. Paraglajding je odličan sport, izazovan je i pruža istinska zadovoljstva. Ipak, ko ima želju da se bavi ovim sportom treba upisati školu paraglajdinga i položiti licence za pilote. Bez toga ne bi trebali pokušavati. Zaista u ovaj sport treba uložiti istinsku volju i odlučnost, a on će vam vratiti izazovima i zadovoljstvima koji su vrijedni svake minute provedene na treninzima", poručuju Kerim i Zaim Imamović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: