Oštar start
0

Boss se vratio, jadna vam majka!

Piše: Bakir Tiro
Boss se vratio! Jadna majka svim protivnicima Jusufa Pušine! Po svemu sudeći, sprema se odmazda prema onima koji su prije nekoliko godina kumovali njegovom odlasku iz našeg fudbala.

Nadimak "boss" Pušina je dobio upravo od osoba koje su mu u saradnji sa srpskim i hrvatskim čelnicima u N/FS BiH "zabili nož" u leđa, a koje je prethodno lično doveo u Savez. Izgubio je tada povjerenje većine najodanijih saradnika zbog čega je, ispostavilo se, privremeno napustio bh. fudbal.

Stiže u "svoju" zgradu

Pojedini od njih u međuvremenu napustili su Savez, poput nekadašnjeg direktora reprezentacija, Ahmeda Pašalića. Međutim, veliki broj još ih sjedi u foteljama i do danas neosvojivog bastiona za naše proslavljene fudbalere.

Bolje im je da već sada počnu pakovati stvari, jer bivši ministar unutrašnjih poslova R BiH, bivši konzul naše zemlje u Istanbulu i prvi predsjednik N/FS BiH do septembra će se na velika vrata vratiti u zgradu, u sarajevskoj ulici Ferhadija na broju 30. Dolazi u zgradu koju je svojim političkim vezama osigurao u vlasništvo N/FS BiH. Onu zgradu, koju zbog lošeg poslovanja i nagomilanog duga umalo ne izgubiše današnji vlastodršci najvažnije sporedne stvari kod nas.

Protukandidat "njegov čovjek"

Nakon što je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, sada je potpuno jasno, Pušina će biti i kandidat za člana Izvršnog odbora N/FS BiH. Njegovog protukandidata iz KS na izborima u N/FS BiH birat će Izvršni odbor Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Sjednica će biti održana u narednim danima. Obzirom da će njom predsjedavati Pušina, kao novi predsjednik FS KS, te da u IO FS KS sada većinu čine "njegovi ljudi", nova kandidatura Mensuda Bašića, aktuelnog člana IO N/FS BiH iz KS za novi mandat u državnom Savezu ravna je naučnoj fantastici.

Pušina je na "lokalnim izborima" do nogu potukao Bašića i njegove pandame, pa je izvjesno da se krvna slika među fudbalskim liderima u ovoj zemlji i njenoj prijestolnici mijenja. Tačnije, ne mijenja se!? Na scenu stupa "povratak otpisanih". Kako je to i ranije bivalo u svim "bazama", a čini se po kantonalnim i područnim savezima i pred predstojeće izbore u N/FS BiH, Pušina će protukandidata za IO N/FS BiH imati pro forme. Konkretno, bit će to neko od "njegovih ljudi" koji će namjenski biti poražen na "državnim fudbalskim izborima", te će Pušina postati novi, stari član Izvršnog odbora N/FS BiH.

Bitka sa Čolakovićem

Inače, "povratnik" bi mogao imati problema kod izbora za člana Predsjedništva državnog Saveza. Naime, aktuelni predsjednik N/FS BiH Sulejman Čolaković, kandidat za člana IO i Predsjedništva N/FS BiH iz Zeničkodobojskog kantona već je počeo lobirati kod srpskih i hrvatskih članova Saveza da ga podrže u trci protiv Pušine.

Obzirom, da ni jednima, ni drugima nije u interesu da se Pušina vrati u N/FS BiH, pogotovo u Predsjedništvo, te kako su pojedini i javno govorili "odgovara im da Bošnjaci nemaju fudbalskog lidera", Čolaković bi mogao biti u prednosti.

No, prema ranijem dogovoru između bošnjačkih članova Izvršnog odbora N/FS BiH, u narednom mandatu član Predsjedništva Saveza trebao bi biti iz Kantona Sarajevo. Šta će biti od svega, ostaje da se vidi? Međutim, sigurno je da nas čeka vruće ljeto u N/FS BiH. Prema instrukcijama FIFA-e i UEFA-e, izbori u N/FS BiH moraju biti okončani do septembra.

Loši potezi i zasluge

Pušina u svom prethodnom radu u fudbalu nije bio omiljen u javnosti. Ponajprije, jer je "zauzeo mjesto" proslavljenim igračima, koji bi kao svugdje u svijetu trebali voditi naš fudbal. Ipak, za razliku od čelnika koji su njegovim odlaskom isplivali u prvi plan mora se priznati da je mnoge stvari uradio za dobrobit bh. fudbala. Osim zgrade u srcu Sarajeva koju je osigurao pod okrilje N/FS BiH, zaslužan je za odigravanje brojnih prijateljskih utakmica našeg multinacionalnog tima. Dok je bio predsjednik popularni "zmajevi" igrali su protiv selekcije svijeta, te sa najjačim reprezentacijama planete, poput Brazila, Argentine, Italije…

Bio je i glavni pokretač inicijative, kao i realizator ujedinjenja našeg fudbala. Među zaslužnijima je za priznanje N/FS BiH u FIFA-i i UEFA-i. On i njegov suradnik Mehmed Spaho, koji mu ni do danas nije okrenuo leđa, dobro su kotirali u saradnji sa "gospodarima" FIFA-e i UEFA-e.

Ono što nije bio dobar potez Pušine početkom ovog vijeka jeste stavljanje veta na dolazak Miroslava Ćire Blaževića za selektora BiH. Minirao je angažman ne vodeći se sportskim motivima, već pod političkim izgovorom: „Ćiro je trener odan Tuđmanu“. Vjerovatno, tako smo prokockali šansu da sa sjajnom generacijom igrača i selektorom koji je u to vrijeme bio hit u svijetu, izborimo neko od velikih takmičenja. Na koncu, Ćiro je došao za selektora BiH nakon što je Pušina otišao iz Saveza, pa smo prvi put igrali u baražu.

Da je dobro, nije!?

Dakle, Pušina se vraća i to više niko u ovoj državi ne može spriječiti. Da je dobro, nije. Da je lošije nego danas, nije. Najidealnije bi bilo da u IO N/FS BiH i Predsjedništvu sjede, recimo, ljudi poput Sergeja Barbareza. Nažalost, to nije moguće! Lokalni Savezi drže konce igre u svojim rukama, pa za izbore na državnom nivou delegiraju koga oni žele.

I dok naši proslavljeni fudbaleri ne preuzmu vlast u lokalnim fudbalskim zajednicama do tada će fudbalom BiH upravljati Pušina. Šta je tu je… Bolje Pušina, policajac čvrste ruke, nego Čolaković, predsjednik bez stava i mišljenja!