sport
0

Bosna i Hercegovina dobila Hrvački savez

Sarajevo-x.com
Osnivačka skupština Hrvačkog saveza BiH održana je u ponedeljak, 16. februara i njome je ovaj savez nastavio kontinuitet rada Hrvačkog saveza BiH osnovanog 1992. godine, uz preregistraciju po novim zakonskim pravilima u Ministarstvu pravde BiH.

Skupštinu su prisustvovali delegati iz pet hrvačkih klubova, kao i dosadašnji Upravni odbor. Sanel Bečković je izabran za predsjednika Skupštine, a Husnija Kajmović za potpredsjednika. Skupština je usvojila i novi statut usklađen sa statutom Olimpijskog komiteta BiH, Zakonom o sportu i Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH.

Na današnjoj sjednici je zabrano i novo predsjedništvo, sa predsjednikom doktorom Muratom M. Ramadanovićem i potpredsjednicima doktorom Branimirom Mikićem i Dejanom Vracićem. Za upravni odbor su izglasani Izet Rađo, Nedžad Ajnadžić, Milenko Perkić, Mirsad Ibrić, Rođeni Krvavac i Mehmed Bečirević.

Mirsad Ibrić, bivši predsjednik Hrvačkog saveza je Izetu Rađi uručio zahvalnicu Svjetske hrvačke asocijacije za doprinos hrvačkom sportu, dok su Ismet Čampara i Mehmed Bečirević dobili nagrade za životno djelo u hrvačkom sportu na prostoru BiH. Za generalnog sekretara je ponovo izabran Edin Hrapović, saopštili su iz Hrvačkog saveza BiH.

Naglašeno je da će Hrvački savez podržati svojih pet takmičara koji se nalaze u procesu ostvarivanja norme za odlazak na Mediteranske igre u Peskari 2009. godine, a to su Dragan Marković, Haris i Kelam Tajić, Irfan Muhić i Tomislav Spahović.

Stručni tim HS BiH će na Kongresu Evropske hrvačke asocijacije prezentovati kandidaturu Sarajeva za domaćina Evropskog kadetskog prvenstva 2010.