sport
0

Bosna i Hercegovina dobija novog sportskog "kralja"

Sarajevo-X
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez
Bosna i Hercegovina večeras će dobiti "kralja sporta" u 2003. godini.

Na svečanoj manifestaciji Izbora najboljih sportista naše zemlje, kojeg po treći put zaredom organizuju "Nezavisne novine", a koja će se održati u kongresnoj sali sarajevskog hotela "Holiday Inn", s početkom u 20 sati, biće proglašeni najbolji sportisti, najbolje sportske ekipe, najbolji treneri, najperspektivniji sportista, najbolja ekipa u sportu invalida, najbolji sportski radnik, a biće dodijeljena i tri priznanja za životno djelo. O radu žirija, tehničkim detaljima i interesovanju za manifestaciju, na jučerašnjoj pres-konferenciji govorili su Tomo Marić, predsjednik žirija, Lazar Petrović, direktor PBS BiH, Saša Kopanja, ispred organizatora "Nezavisnih novina" i Bakir Tiro, urednik sportske rubrike "Nezavisnih".

Najboljeg među najboljima, proglasiće stručni žiri, na sjednici koja će biti održana nekoliki sati uoči početka manifestacije. Podsjetimo, laureat brani Denis Muhović, bh. karatista koji je prošle godine osvojio titulu evropskog prvaka, a za njegovog nasljednika nominovo je deset sportista: Sergej Barbarez, Markica Dodig, Amel Mekić, Lejla Ferhatbegović, Vladan Grujić, Mervana Jugić-Salkić, Enid Tahirović, Željko Panić, Mensura Hadžić i Jasmin Salihović.

"Ovogodišnji izbor najboljih sportista slikovito zaokružuje priču o bh. sportu u 2003. godini, koja je po mnogo čemu uspješnija nego proteklih godina. Samim tim i rad žirija bio je kompleksniji i teži. Na jednoj od prvih sjednica žirija sačinili smo listu od stotinak sportista, koje smo sveli na deset najboljih, od kojih ćemo proglasiti najboljeg", rekao je Tomo Marić, predsjednik žirija.

Suorganizator manifestacije Izbora najboljih sportista u 2003. godini je Javni radio-televizijski servis BiH, čije kamere će biti uključene od 20 sati i čiji signal će biti emitovan na obje entitetske mreže.

U zabavnom dijelu programa goste će zabavljati Mija Martina, predstavnik BiH na "Eurosongu", a organizator je pripremio još nekoliko iznenađenja.