sport
0

Bosna ASA pobijedila Široki Hercegtisak

NINA
Košarkaši Bosna ASA-e ostvarili su pobjedu protiv ekipe Široki Hercegtiska u prvoj utakmici finala play-offa, te su napravili veliki korak prema osvajanju naslova prvaka BiH. Druga utakmica finalne serije igra se već u srijedu u Širokom Brijegu.

Široki je bolje otvorio prvu utakmicu finala play-offa košarkaškog prvenstva BiH, te je poveo na početku prvog dijela 3:5, a u petoj minuti 3:8, nakon koševa Vanjka iza crte 6,25. Marković uzvraća tricom, a u redovima domaćih kvalitetnu partiju pruža i Ermin Jazvin preko kojeg Bosna u 7. minuti preuzima vodstvo nakon dva poena i dodatnog bacanja. U 8. minuti rezultat je 15:12, a nakon krađe Bajramovića i zakucavanja domaći imaju prednost od pet poena (17:12).

U posljednjoj minuti prvog perioda se ulazi s poenom viška za Bosnu, nakon što je Perković realizirao dva bacanja. Na drugoj strani domaći završavaju napad efektnim zakucavanjem Kovačevića, a nakon promašaja Širokog Bukva pogađa tricu i odvodi Bosnu na 24:19, što je bio i konačan rezultat prve četvrtine.

U drugih deset minuta Široki ulazi tricom Vanjka, no na drugoj strani odličan je Marković koji pogađa za dva poena. Najveću prednost do tada Bosna ostvaruje u 13. minuti kada je vodila 28:22, ali je Široki uspijevao održati zaostatak na dva do četiri poena ponajviše zahvaljujući raspoloženom Čolaku. Tri minute i pet sekundi prije poluvremena Horvat trojkom smanjuje prednost “studenata” na samo pola koša. Međutim, tada na scenu stupa Kenan Bajramović koji nekoliko puta uzastopno pogađa odljepljujući sarajevski sastav na 5 (38:33 u 19. minuti).

Nakon nove trice Horvata i promašaja Bosne Široki preko Vanjka ima posljednji napad i priliku za poravnanje, ali njegov šut je u posljednjim sekundama druge četvrtine iscurio iz obruča, te je konačan rezultat na poluvremenu 38:36 za domaćina. Treća četvrtina počinje kao i veći dio prvog poluvremena, igrom koš za koš, tako da prednost Bosne varira od dva do pet poena.

Tek u 24. minuti Bosna pravi osjetniju prednost - nakon namjernog prekršaja Čolaka, Dejan Parežanin pogađa s crte slobodnih bacanja i dovodi svoju ekipu u prednost od sedam poena (48:41). Nakon toga Horvat u redovima Širokog postiže pet poena u nizu i sve se nastavlja odvijati po ustaljenom običaju iako gosti u 27. minuti imaju priliku za poravnanje koju ne koriste. U tim trenutcima utakmice obje ekipe su imale problema s ličnim greškama, Pinjuh u Širokom i Jazvin kod Bosne, ali čini se da je to više odgovaralo gostima koji 48 sekundi prije završetka treće četvrtine izjednačuju omjer na 54:54, nakon solo akcije Vanjka i efektnog polaganja, a osam sekundi prije kraja Široki preuzima vodstvo poslije preciznih slobodnih bacanja Čolaka. Ipak, sa zvukom sirene Parežanin pogađa tricu i vraća prednost Bosni na kraju treće četvrtine na 57:56.

Nakon dvije i pol minute zadnjeg perioda serijom od 4:0 Sarajlije uvećavaju prednost na +5, a nakon nekoliko promašaja na obje strane Parežanin pogađa za tri poena i donosi Bosni prednost od 64:56. U prvih sedam minuta zadnje četvrtine igrači Širokog ne uspijevaju pogoditi iz igre i sve poene postižu iz slobodnih bacanja uz dosta promašaja, tako da je dvije minute i 20 sekundi prije kraja utakmice rezultat bio 67:62 za Bosnu.

Odgovornost u redovima Bosne preuzima centar Boris Raičević i preciznim šutevima iz slobodnih bacanja i laganim koševima donosi domaćem sastavu odlučujuću prednost 73:64.

U posljednjoj minuti Bosna rutinski privodi utakmicu kraju nakon precizno izvođenih slobodnih bacanja i ostvaruje pobjedu od 80:72.

SARAJEVO – Dvorana Mirze Delibašića. Gledalaca: 6.000. Suci: Edin Husarić (Tuzla), Petar Obradović (Čapljina), Jovan Bojanić (Banja Luka). Delegat: Jasmin Hurtić (Doboj). Rezultat: Bosna ASA (Sarajevo) – Široki Hercegtisak (Široki Brijeg) 80:72. Rezultat po četvrtinama: 24:19, 14:17, 19:20, 23:16. Pet ličnih grešaka: Bukva (36.), Pinjuh (38.), Vujanović (39.).

BOSNA ASA: Marković 20, Železnik, Kovačević 7, Parežanin 8, Jazvin 11, Bavčić, Demić, Šaporac, Raičević 10, Subašić 1, Bukva 3, Bajramović 20.

ŠIROKI HERCEGTISAK: Vujanović 5, Pinjuh 2, Keser, Cruose, Perković 6, Vanjak 27, Pavičić, Princ 2, Ramljak, Čolak 14, Galić, Horvat 16.