Bratunac, Tuzla, Sarajevo, SAD...
62

Bosanka Edina Begić blista u američkoj odbojkaškoj ligi

Klix.ba
Bosanka Edina Begić imenovana je najboljom igračicom sedmice u Američkoj konferencijskoj koledž odbojkaškoj ligi.

Edina je rođena u Tuzli 9. oktobra 1992. godine. Trenutno pohađa Univerzitet Arkansas u Little Rocku za koji uspješno i nastupa u odbojkaškom timu, gdje igra na poziciji smečera.

Ova 20-godišnjakinja je bila najbolja igračica u posljednje tri utakmice UALR Troyansa protiv ekipe Istočnog Michigana, Austin Peayja i Memphisa, u kojim je ubilježila double-double učinak. U 34 profesionalne utakmice, ovo joj je bio 14. put da ubilježi ovakav rezultat.

"Odbojka nije bila moja prva ljubav. Kao djevojčica igrala sam košarku u tuzlanskoj Sloboda Diti. No, moji su se ubrzo vratili u Bratunac, a ja sam u šestom razredu počela igrati odbojku. Moj prvi trener Nenad Petrović je uspio nekako prijaviti ekipu, pa smo igrale u drugoj ligi Republike Srpske. Poslije tri godine moji su odlučili da se ponovo preselimo u Sarajevo, gdje sam igrala u klubu Imzit Dobrinja. Klub je sticajem okolnosti ugašen, a ja sam jedno vrijeme nastupala za OK Bileća. U Sarajevu sam trenirala, a za Bilećanke sam samo igrala utakmice", kazala je Begić u nedavnom razgovoru za portal Klix.ba.

Protekle godine Edina je proglašena i najboljom sportašicom u konferenciji u kojoj se njena ekipa natječe. Prije nego je preselila u SAD, ova odbojkašica branila je boje ekipe sarajevske Dobrinje, koju je u 2010. godini vodila do prvog mjesta. Edina je kćerka Refika i Nezire i ima jednog brata Edina.