Ekspedicija na Island Peak
43

FOTO / Bosanka Daliborka Strika osvojila Himalaje

Klix.ba
Kao jedina alpinistica iz BiH Daliborka Strika je uspjela za 22 dana, koliko je trajala ekspedicija, osvojiti planinski vrh Island Peak visok 6.189 metara.

Ekspedicija na Himalaje je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci sedam sponzora, među kojima je i Općina Centar.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zbog dobre promocije zemlje odlučio finansijski podržati ekspediciju. Grupu od četrnaest alpinista je predvodio Dragan Jaćimović iz beogradskog Extreme Summit Teama, koja je, zahvaljujući dobroj organizaciji i pripremi, uspjela bez problema okončati pohod na Island Peak.

Daliborka se odvažila, nakon samo šest godina aktivnog bavljenja alpinizmom, krenuti na ovaj poduhvat, koji je stavljao na kušnju fizičku i psihičku pripremljenost mnogo iskusnijih alpinista.

Kako je Daliborka kazala, ljubav prema penjanju i planinama dugo postoji. Osvajanje vrha Island Peak je do sada njen najveći izazov, nakon osvajanja planinskih vrhova regije, u Sloveniji, Italiji, na Kosovu... Krenuti u osvajanje Himalaja je puno ozbiljniji izazov, gdje jedan dio puta do vrha alpinisti moraju preći preko zaleđenih stijena, uz pomoć užadi i ostale alpinističke opreme.

"Kompletan put je bio fascinantan, upoznali smo sasvim drugu kulturu, ljude koji nisu navikli na zapadnjački ritam života. Na prelijepim Himalajima život je puno sporiji i opušteniji, morate se prepustiti tom osjećaju mira i duševnog poravnanja. Sam uspon na vrh je trajao oko 14 sati. Kada smo stigli na vrh, gdje istovremeno može stati samo nekoliko ljudi, nisam bila ni svjesna da je moj uspon završen. Zbog oštre klime i vjetra, kratko smo se zadržali na vrhu, dovoljno za fotografisanje, kao jednu od uspomena na ovu ekspediciju. Poslije nekog vremena, tokom našeg puta nazad, tek počinjemo shvatati značaj i veličinu našeg napora. Ovakve ekspedicije bih svakom preporučila, i koliko je god moguće, neka ljudi borave na planinama kako bi izgradili ljubav prema prirodi", kazala je Strika.

Sljedeća destinacija, na koju ona želi otići, je osvajanje Patagonije, koja se nalazi na jugu Latinske Amerike, ili eventualno vrhova Anda, što, naravno, pored dobre volje, najviše zavisi od sponzora.