Našao pravi smisao života
96

Zvijezda UFC-a bila je huligan: Otkrio je put samuraja, za Rakića se spremao u šumi

N. M.
Jiri Prochazka živi samurajski život (Foto: Instagram)
Jiri Prochazka živi samurajski život (Foto: Instagram)
Predstojeća subota rezervisana je za spektakularni UFC 300 event, na kojem će veliki povratak u oktagon imati Srbijanac s austrijskim pasošem Aleksandar Rakić i Čeh Jiri Prochazka.

Rakić će se borbama vratiti nakon dvogodišnje pauze zbog povrede koljena, koju je zadobio u okršaju s Janom Blachowiczem, a pažnju javnosti privukla je zanimljiva životna priča njegovog rivala Prochazke.

Naime, Prochazka je prije nego što je postao MMA borac bio huligan u navijačkoj grupi koja prati češku Zbrojovku Brno, a život je promijenio kada je, kako kaže, otkrio "put samuraja".

Kaže da je shvatio da život ima daleko dublji smisao od huliganstva, a danas ovaj Čeh živi život samuraja i značajno vrijeme provodi u šumi, potpuno odsječen od civilizacije.

"Ja sam druga osoba u odnosu na ono što sam bio. Jako sam sretan zbog svog životnog putovanja. Život je učenje i zaboravljanje svega i vježbanje kako biti bolji, bolji i bolji. To je jedan vid majstorstva", objasnio je Prochazka u intervjuu za The Sun..

"Nije to samo način ovladavanja borilačkim vještinama, već svakim dijelom svog života. Zato mi se sviđa moj samurajski život", dodao je Čeh poznat i po svojoj samurajskoj frizuri.

Dodao je i da mu je život promijenila knjiga Japanca Miyamota Musashija pod nazivom "Knjiga o pet prstenova".

Iz učenja Musashija Prochazka crpi snagu, a oslanja se i na samurajski kodeks, koji mu je pomogao da zaliječi jako tešku povredu ramena zbog koje je morao ostaviti i pojas prvaka poluteške UFC kategorije koji je držao.

“Shvatio sam povredu kao da imam još jednu priliku dokazati da sam pravi prvak. Da sam majstor borilačkih vještina i to je ono što želim pokazati svijetu ove subote.

Ljubimac MMA fanova pokušat će se, kao i Rakić, u predstojećem meču vratiti na pobjedničke staze nakon poraza od Alexa Pereire iz prošle godine, kada ga je Brazilac nokautirao.

Okršaj Rakića i Prochazke vidjet ćemo na UFC događaju u noći sa subote na nedjelju u T-Mobile Areni u Las Vegasu.

Događaj UFC 300 predvodit će pomenuti Alex Pereira, koji se brani pojas prvaka protiv Jamahala Hilla.