Odbila rukovanje
0

Veliki preokret u slučaju Ukrajinke izbačene sa SP-a u mačevanju, intervenisao je i MOK

H. H.
Olga Harlan
Olga Harlan
Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) ukinula je suspenziju ukrajinskoj takmičarki Olgi Harlan, diskvalifikovanoj sa Svjetskog prvenstva koje se održava u Milanu (Italija), jer se nije rukovala s protivnicom iz Rusije.

Olga Harlan, četvorostruka svetska šampionka, bila je diskvalifikovana od strane FIE, jer je odbila da se rukuje sa Ruskinjom Anom Smirnovom koja se takmičila u Milanu kao "neutralna individualna takmičarka".

Rukovanje poslije meča je u mačevanju obavezno, a kršenje tog pravila kažnjava se "crnim kartonom", odnosno diskvalifikacijom. Na kraju je takva odluka i donesena, te je Ukrajinka izbačena s takmičenja.

"Moja poruka je da smo mi, ukrajinski sportisti, spremni da se suočimo sa Rusima na sportskim terenima, ali se nikada nećemo rukovati sa njima. Oni nas nikada neće natjerati na mir", rekla je Haraln.

Nakon promjene odluke, Olga Harlan će od subote moći da učestvuje u ženskom ekipnom takmičenju, saopštila je FIE.

Privremeni predsjednik FIE Emmanuel Katsiadakis objasnio je da je ukidanje suspenzije odlučeno "nakon konsultacija s Međunarodnim olimpijskim komitetom".

MOK je sa svoje strane objavio da je Olgi Harlan zagarantovan nastup na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, nakon skandala izazvanog njenom diskvalifikacijom.